25.02.2024

Екокатастрофа заради труповете на удавените овце край Мидия

Две седмици след инцидента, при който 16 400 животни потънаха от борда на кораб, собственикът на плавателния съд не го е освободил от мъртвия товар, въпреки задължителните срокове при такива случаи
Корабът Queen Hind продължава да стои затънал в плитчините край румънското пристанище Мидия, а на борда му все още има стотици мъртви овце. Експерти са категорични, че ситуацията предвещава екокатастрофа заради разлагащите се животински трупове. Поради течението на Черно море, замърсяването неминуемо ще достигне до българските брегове, които са в непосредствена близост от мястото на инцидента.
Ръководителят на румънската военноморска администрация (ANR) Александру Мезей, съобщи, че корабът Queen Hind, натоварен с овце и изхвърлен на 24 ноември в пристанището на Мидия, ще бъде отчислен от Националната компания за управление на морските пристанища (CNAPM), заради неизпълнени обещания от страна на корабособственика и застрахователите на плавателния съд, пише agerpres.ro.
„Относно ситуацията с Queen Hind поставихме краен срок на собственика да представи план за изваждането му от водите на Черно море. През първата седмица той не отговори на нашето искане. В началото на втората ни увери, че има план, който и до момента не е изпълнен.“, коментира Александру Мезей.
Междувременно морската спасителна служба продължава да претърсва водите край кораба, за да вади удавени овце.
По време на заседание на Окръжния комитет за извънредни ситуации, заседаващ в префектурната институция – графство Констанца, генералният директор на НАП заяви, че не може да се прецени колко скъпа може да бъде операцията по изваждане.
„Никой не може да прецени днес колко скъпа може да бъде тази операция. За да я представим като идея, на първата фаза говорихме за първа оферта, която беше направена преди да се изчисли колко увреден е корабът. Предложението беше на петролна компания за 5-дневна операция по изваждането на плавателния съд на брега, което щеше да струва 1 840 000 евро. По-късно, когато видяха теглото на труповете на животните, те увеличиха тази сума с 235 000 евро на ден. Към днешна дата нямам представа колко би струвала тази операция.“, каза Александру Мезей.
Според него на първия етап корабът трябва да се отърве от труповете овце от палуби шест и седем, след това, след други операции, опитвайки се да го възстанови.
„Този ​​кораб като първи етап трябва да бъде изпразен от труповете от палуби 6 и 7, отделението на автомобилите, силозите за захранване и товарните помещения трябва да бъдат изолирани. В този случай складовете под палуба 6 трябва да бъдат изолирани възможно най-добре, изтеглени от морски помпи воден капацитет от тях, създаде плавателност на кораба и след това с кран да се получи момент на възстановяване.
Обаче корабът в нормално положение вече не може да бъде изправен, защото всички животни са се свлекли дясно на борд, както е и корабът.
Първоначално тегло на товара беше 691 тона. След удавянето на животните товарът е доста по-тежък, заради мокрото руно на овцета. Така всяка от тях вече тежи повече от средните 47 кг.“, каза представителят на ANR.
Според Националната компания на администрацията на морските пристанища (CNAPM), прочистването на района в близост до кораба Queen Hind, потопен с 16 400 живи овце, продължава, като се вземат последните тела на животните.
Отпадъците от овцете според Института на префекта се транспортират за изгаряне в окръг Тулча.
Префектът на окръг Констанца Думитру Йеаке поиска, наред с други, компетентните институции да правят ежедневна информация за качеството на водата в аквариума на пристанище Мидия.
Въпреки че водният път е частично блокиран от Queen Hind, движението в района на Мидия в пристанището на Констанца се осъществява, според CNAPM, при безопасни условия, без забавяне на отплаване от или приставането на пристанището. Допълнително са монтирани предупредителни светлини, за по-добра видимост.
Източник ziuaconstanta.ro
снимки: ISU Constanța

Print Friendly, PDF & Email