15.07.2024

Екипи проверяват „задния двор“ за живи прасета

Областният управител Красимир Кирилов призова собствениците да изпълняват разпорежданията  и припомни, че премиерът Бойко Борисов е обещал компенсация по 300 лв. за всяко ликвидирано животно

Екипи от специалисти на Областна дирекция по безопасност на храните, съвместно със служители на МВР, започнаха проверки в дворовете на добруджанци, за да установят има ли живи свине, въпреки изричното разпореждане всяко прасе да бъде умъртвено.

Това съобщиха от пресслужбата на Областна администрация Добрич след заседанието на Областната епизоотична комисия, свикано със заповед на областния управител Красимир Кирилов вчера.

По време на работното съвещание областният управител е припомнил, че е изтекъл даденият гратисен период на стопаните, отглеждащи прасета в т. нар. „заден двор“.
За актуалната обстановка информира секретарят на комисията и директор на ОДБХ Добрич д-р Каменов. Той заяви, че през почивните дни лично е извършил проверка на кланиците на територията на област Добрич, като е съставен акт за неспазване на разпораждането за дезинфекция на кланицата в Дропла.
В Сенокос т. нар. килим за дезинфекция не е бил напоен с дезинфектант, като дежурният е споделил, че през нощта е бил откраднат маркучът на инсталацията, сподели д-р Каменов и добави, че кланицата в с. Росеново ще изгради дезинфекционна инсталация, каквато има на ГКПП Кардам и Дуранкулак.
Д-р Каменов информира още, че е бил подаден сигнал в петък около 22.00 ч. за ударено от автомобил диво прасе в района между селата Дуранкулак и Ваклино. Дежурен ветеринарен лекар е бил на място около 23.00 ч. взета е проба по надлежния ред, която е изпратена за изследване в референтната лаборатория, а трупът на животното е загробен. Секретарят на Областна епизоотична комисия сподели още, че е изпратил писмо с указания до директора на Държавно ловно стопанство Балчик – да бъдат извършени претърсвания в района на стопанството в Зеленка.

По втора точка от дневния ред д-р Каменов обясни, че от днес тръгват два екипа със специалисти от ОДБХ, придружени от служители на МВР на обход в задните дворове, като на ден ще се проверяват средно по 12 адреса. На тези, които не са спазили указанията и не са прибрали за лична консумация животните си в гратисния период, ще им бъдат издавани предписания за срок от 48 часа. След изтичане на този срок животните им ще бъдат умъртвени и загробени, според изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност.
Областният управител се обръща с апел към всички да спазват разпорежданията, като припомни, че министър-председателят Бойко Борисов заяви, че за всеки ще има обезщетение за дезинфекция на задния двор. Той призова институциите, имащи отношение към проблема да продължат да оказват съдействие на служителите на ОДБХ Добрич, за да се запази икономиката на региона и областта.

Print Friendly, PDF & Email