24.06.2024

Еди Пенев и Божидар Златанов ще играят на три уреда на СК във Варна, олимпийски медалист е сред заявените участници

Еди Пенев и Божидар Златанов ще играят на три уреда на Световната купа по спортна гимнастика, която ще се проведе от 25 до 28 май във Варна. Решението за разпределението на уредите от страна на ръководството на Българската федерация и на треньорския щаб на националния отбор е взето след последното контролно на тима.
Така живеещият и трениращ в САЩ Пенев ще играе на земна гимнастика, на кон с гривни и на висилка, а представителят на варненския клуб Интерком груп Черноморски юнак Златанов ще се бори за отличията на халки, на прескок и на успоредка.
В надпреварата страната ще бъде представена от осем състезатели, като двама ще участват извън класирането. Регламентът на Световните купи по спортна гимнастика позволява на уред да участват само по двама гимнастици от държава.
Разпределение на уредите:Еди Пенев–земя, кон с гривни, висилкаКевин Пенев–земя, кон с гривниДимитър Димитров–прескокЙордан Александров–успоредка, висилкаБожидар Златанов–халки, прескок, успоредкаХристос Маринов–халкиМайкъл Дунев–земя (извън класирането)Мартин Мишев–халки (извън класирането)
100 състезатели от 22 държави са подали заявка за участие в турнира. Сред тях фигурира и Артур Давтян. Арменецът е бронзов медалист от олимпийските игри в Токио 2020 на прескок, световен шампион на този уред от шампионата в Ливърпул 2022, двукратен европейски първенец на кон с гривни от Базел 2021 и на прескок в Анталия през тази година. Има още два сребърни и два бронзови медала от континентални шампионати.
При жените България ще има само една състезателка–Никол Стоименова, която ще играе и на четирите уреда.
Официалното откриване на Световната купа ще се проведе на 27 май от 12:45 минути в зала „Конгресна“. Официален гост се очаква да бъде кметът на Варна Иван Портних.

Print Friendly, PDF & Email