01.03.2024

Единадесет катерачи загинаха след изригванена вулкана Мерапи в Индонезия

Единадесет катерачи бяха открити мъртви след изригването на вулкана Мерапи в Индонезия, съобщи представител на властите, цитиран от Ройтерс.

При загиналите са намерени трима оцелели, а 12 души са в неизвестност, но издирването им е временно преустановено от съображения за безопасност. По време на изригването на вулкана в района е имало 75 туристи, каза Джоди Харяван, говорител на местната издирвателен и спасителен екип.

В неделя пак имаше известно изригване и търсенето беше преустановено, каза говорителят на спасителите. „Твърде опасно е, ако продължим да търсим сега“, допълни той. По-рано днес от района бяха евакуирани 49 алпинисти и много от тях се лекуват от изгаряния, каза още говорителят.

„Имаше 26 души, които не са били евакуирани, намерихме 14, трима бяха открити живи, а единадесет – мъртви“, каза на свой ред Абдул Малик, ръководител на службата за издирване и спасяване в Паданг, цитиран от Франс прес.

Изригването на Мерапи на остров Суматра започна в 14:54 ч. в неделя (07:54 ч. по Гринуич). Вулканът, висок 2891 метра, е избълвал пепел на височина до 3 км. Властите повишиха степента на тревога до втората най-висока и забраниха на жителите да се приближават на по-малко от 3 км от кратера.

Видеозаписи показаха огромен облак от вулканична пепел в небето, а също покрити с пепел автомобили и пътища.

Спасителните екипи са работили през цялата нощ, за да помогнат на туристите да стигнат до безопасно място, съобщиха от Агенцията за опазване на природните ресурси на Западна Суматра.

Мерапи, чието име означава „огнена планина“, е най-активният вулкан на о. Суматра.

Print Friendly, PDF & Email