18.04.2024

Европейският и трансатлантически път на България е необратим

България продължава да провежда национални реформи в редица сектори, за да повиши конкурентоспособността си, инвестициите, енергийната сигурност, образованието и иновациите, за да укрепи европейския и трансатлантическия път на България, който вече е необратим. Това заяви премиерът Николай Денков по време на среща с френския президент Еманюел Макрон.

Министър председателят посочи, че срещата с френския държавен глава утвърждава силното партньорство между Франция и България в области като енергетиката, търговията отбраната. Културата и селското стопанство.

Като членове на ЕС и НАТО нашето сътрудничество не само укрепва и гарантира сигурността на нашите две икономики и общества, но и на Европа като цяло. Девизът на нашата държава е „Съединението прави силата“, което в днешния динамичен свят изглежда по-важно от всякога, подчерта той.

Денков отбеляза, че българското правителство и парламентарното мнозинство ще продължават да подкрепят Украйна и нейния народ, както чрез националните усилия, така и чрез международните форми на сътрудничество, толкова дълго, колкото е необходимо. Той допълни, че страната ни вече отделя 2% от БВП за отбрана и ще продължава да го прави, укрепвайки собствените си способности и укрепвайки източния фланг на НАТО.

По думите му страната ни се подготвя за влизане в еврозоната от 1 януари 2025 г. Успоредно с това се работи за преодоляване на възраженията на Австрия за сухопътния Шенген, подчерта Денков. Като приоритет той определи и присъединяването към ОИСР.

Изминавайки тези стъпки България ще стане още по-силен партньор, активно допринасящ за постигането на стратегическите цели на ЕС. България ще продължи да подкрепя европейския път на развитие на своите съседи на Балканите, каза още той.

Print Friendly, PDF & Email