23.05.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Европа поиска спиране на вноса на руски петрол и излъчването на три руски телевизии

Новите санкции ще засегнат най-голямата руска банка Сбербанк, както и високопоставени военнослужещи, извършили военни престъпления в Буча
Европейската комисия предложи вчера ЕС да прекрати вноса на руски петрол, още руски банки да бъдат изключени от системата за международни разплащания SWIFT, както и да спре излъчването на три руски телевизии.
Пред Европейския парламент председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи, че новите санкции се предвижда да засегнат най-голямата руска банка Сбербанк, както и високопоставени военнослужещи, извършили военни престъпления в Буча и при обсадата на Мариупол. По нейните думи санкциите предвиждат три руски телевизии, които не бяха посочени конкретно, да не разпространяват програмата си в ЕС нито в ефир, нито онлайн.
По отношение на забраната на вноса на руски петрол Фон дер Лайен отбеляза, че тази стъпка няма да бъде лесна и ще се приложи постепенно. Предвижда се ЕС да прекрати вноса на руски суров петрол в следващите шест месеца, а на преработен – до края на годината.
Фон дер Лайен заяви, че руският президент Владимир Путин трябва да плати висока цена за жестоката агресия срещу Украйна. Искаме Украйна да спечели тази война, но и да бъде способна да се възстанови след това. Трудно е да се предвидят необходимите суми – вероятно ще бъдат нужни неколкостотин милиарда евро по оценки на специалисти, добави тя. Председателят на ЕК предложи на евродепутатите да започне работата по подготовката за бъдещото възстановяване на Украйна след войната.
По-рано миналия месец Съединените щати обявиха нов пакет от санкции срещу Русия, насочени срещу ключова руска търговска банка и мрежа от повече от 40 физически и юридически лица, ръководени от санкционирания руски олигарх Константин Малофеев. Това съобщиха от американското Министерство на финансите, цитирани от „Европейская правда“.
Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ е идентифицирала физически и юридически лица, участващи в опити за избягване на санкции, наложени от Съединените щати и техните международни партньори срещу Русия.
Санкциите ще засегнат компании, работещи в руската индустрия за добив на виртуална валута, която според съобщенията е третата по големина в света – един от най-големите оператори на центрове за данни за копаене на криптовалута BitRiver и 10 от неговите руски дъщерни дружества ще попаднат под санкциите.

Print Friendly, PDF & Email