24.02.2024

Европарламентът отстрани заради скандал за корупция зам.-председателят си Ева Кайли

Европейският парламент гласува вчера с голямо мнозинство за отстраняване от поста на един от заместник-председателите на институцията – гъркинята Ева Кайли, заради корупционен скандал, вероятно свързан с Катар, предаде АФП.
Евродепутатите гласуваха 625 „за“ срещу 1 „против“ за отстраняването ѝ от поста. Кайли е един от шестимата задържани при полицейска акция в Белгия като част от разследване за предполагаема корупция.
На четирима са повдигнати обвинения, а двамата други са освободени.
Адвокатът на Кайли настоява, че тя е невинна.
Четирима души, сред които заместник-председателката на Европейския парламент Ева Кайли, са с повдигнати обвинения за принадлежност към организирана престъпна група, пране на пари и корупция. Всички те остават в ареста, претърсен е и офисът на евродепутата от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Марк Тарабела, но той не е задържан.
Според съобщение на прокуратурата, има съмнения за изливане на значителни суми или подаръци на лица с политическа или стратегическа позиция, която им позволява да влияят върху вземането на решения в Европейския парламент.
Става дума за лобиране за Катар за домакинството на световното първенство по футбол. Двама от задържаните в петък са освободени, но не и Кайли, която, според запознати, не е могла да се възползва от имунитета си, тъй като е била заловена по време на „очебийно престъпление“.
Според същия източник у нея е имало торба с банкноти по време на разпитите. При обиска на белгийския евродепутат Марк Тарабела са иззети неговия компютър и мобилен телефон.
Като основна фигура в тази афера се посочва бившият италиански евродепутат Пиер-Антонио Панцери. Именно при обиска в неговия дом са открити 600 хиляди евро. Самият той е основател на неправителствената организация „Бори се срещу безнаказаността“.
В изпратената призовка за ареста на Панцери и семейството му се посочва, че е осъществявал политическа намеса сред евродепутатите в полза на Катар и Мароко.

Print Friendly, PDF & Email