22.10.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Евакуират екипажа на „Вера Су“

Във Варна са и представителите на нидерландската фирма, която ще осъществи операцията по изтегляне на кораба
Започна евакуацията на част от екипажа на кораба „Вера Су“, заседнал край Яйлата. Морето в района на Камен бряг е бурно.
Екипажът е от 9 души. 6 са от турски произход и трима – от азербайджански, отбелязва БНР.
По информация на БТА евакуацията се случва по искане на капитана на кораба. Ще бъде изведен целият екипаж от девет души.
Хората ще бъдат настанени на безопасно място в Каварна. Очаква се в четвъртък екипажът да бъде разпитан в Окръжния съд в Добрич.
Във Варна са и представителите на нидерландската фирма, която ще осъществи операцията по изтегляне на кораба. Вчера те представиха в Морска администрация плана, по който ще се осъществи тя. Очаква се от салвидж компанията да направят оглед на мястото на инцидента.
Тирът, който превозва трите баржи, които трябваше да бъдат използвани за претоварване на кораба, от Италия, в момента е в 8-километрова опашка на българо-румънската граница. Това съобщиха от главна дирекция „Аварийна безопасност“ към Изпълнителна агенция „Морска администрация“. По тази причина се очаква баржите да пристигнат във Варна с голямо закъснение.
На 20 септември сутринта товарният кораб „Вера Су“ заседна край бреговете на местността Яйлата до Камен бряг. Корабът плава под панамски флаг и превозваше 2800 тона торове на гранули. Разследващите инцидента с товарния кораб „Vera Su“, заседнал край местността Яйлата до каварненското село Камен бряг, убеждаваха дълго екипажа да слезе на брега.
Окръжната прокуратура в Добрич води разследването в три направления, съобщиха вече от държавното обвинение. Основният текст е за престъпление по транспорта – какви са причините, довели до инцидента. Ще се изяснява и въпросът – с оглед на превозваната от кораба амониева селитра, дали има замърсяване и нанесени ли са щети на околната среда. Прокуратурата ще разследва и дали действията на оправомощените държавни органи са били адекватни и дали не е проявено бездействие от страна на длъжностни лица.
Апелативната прокуратура във Варна взе на специален надзор досъдебното производство на Окръжната прокуратура в Добрич поради фактическата и правна сложност на случая и обществената му значимост.

Print Friendly, PDF & Email