28.02.2024

Държавният глава все още разчита на изпълнение на втория мандат

Президентът Румен Радев все още разчита на изпълнение на втория мандат, въпреки че в понеделник „Продължаваме промяната“ ще го върнат неизпълнен. Радев предупреди, че много важни за България закони ще останат неприети на време, ако се върви към нови избори и нов парламент. 
Коментарите президентът направи във времето след „мълчаливото“ отхвърляне на ключова за „Продължаваме промяната“ декларация и поканата към партията в понеделник да върнe мандата. 
В петък, на Богоявление, по традиция се извърши водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия. На церемонията, която се проведе пред Паметника на незнайния войн в столицата, присъстваха президентът Румен Радев, председателят на парламента Вежди Рашидов, служебният премиер Гълъб Донев, министърът на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, кметът на София Йорданка Фандъкова, депутати, военни, общественици и граждани. 
След церемонията държавният глава коментира актуални теми от политическия живот и подчерта, че ако се стигне до връчването на трети мандат, ще обяви решението си в срок. Президентът все още не иска да говори за даването на третия мандат, преди да са изчерпани възможностите за втория. „Парламентът явно се дави все повече във все повече скандали“, каза той. По думите му говоренето дотук приличало повече на предизборно.
Румен Радев предупреди, че депутатите ги чака много работа по важни закони, които са свързани с приемането на България в Шенген, с ангажименти по Плана за възстановяване и устойчивост, както и антикорупционните закони.
„Ако няма парламент сега, това означава, че тези закони ще се гледат едва юни месец, а това излага на риск постигнатото от България като успех пред европейските институции“.

Print Friendly, PDF & Email