26.02.2024

Държавата излиза от фирмата за „Българска армия“, ако ЦСКА не внесе 22 млн. лв. капитал

При положение че ЦСКА не внесе в капитала на „Спортни имоти Българска армия“ АД 22 милиона лева, то дружеството ще се Заличи. Това е вписано в решение №630 на Министерския съвет от 28 октомври, което вече е публикувано и всяко забавяне ще идва от клуба.
В устава на новата фирма, която трябва да разреши проблема с имотите на футболния клуб, трябва да са записани изискванията на член 189 от Търговския закон:
(1) Акционерите, които не направят уговорените вноски в срок, дължат лихви, ако в устава не е предвидена неустойка. При забава на непарична вноска може да се търси обезщетение за действителните вреди.
(2) (Изм. – ДВ, бр. 38 от 2006 г., в сила от 1.10.2006 г.; влизането в сила изменено на 1.7.2007 г., бр. 80 от 2006 г.) Акционери, които са в забава, ако не направят дължимите вноски, след като им е отправено писмено 1-месечно предизвестие, се смятат за изключени. Предупреждението трябва да бъде обявено в Търговския регистър, освен ако за прехвърлянето на акциите се изисква съгласие на дружеството.
(3) Изключеният губи акциите си и направените вноски. Акциите на изключения се обезсилват и унищожават. Дружеството предлага за продажба нови акции на мястото на обезсилените. Направените вноски от изключения се отнасят във фонд „Резервен“.
Отделно държавният интерес е защитен и от изискването решенията в новата компания да се вземат с единодушие, след като държавата и ЦСКА ще имат по 50% от акциите.
Както е известно, Министерският съвет, одобри създаването на съвместната фирма между държавната „Сердика спортни имоти“ ЕАД и „Арена ЦСКА“ ЕООД, която е на клуба, преди седмица. В точка трета на решението са вписани и всички имоти, които са в апортната вноска на държавата.
Най-важната е, че в тях е и старото стрелбище на Панчарево, което пустее от години. Навремето там тренираха дори и националните ни състезатели. Така на негово място може да се построи общежитие за школата, каквито бяха плановете на шефовете на ЦСКА. Част от него може да бъде използвана и като хотел, като развитието и на тези дейност е разрешена.
След вписването на новото дружество „Спортни имоти Българска армия“ трябва да се избере точно кой проект за обновление на стадиона ще се реализира. След това трябва да преминат и съгласувателни процедури, които няма да са никак леки.
Плановете са новият стадион да бъде готов до март 2021 година и той да отговаря на най-високите изисквания на ФИФА и УЕФА. За целта трябва да има и малък паркинг, който не е може да е подземен заради новите изисквания за борба с тероризма в Европа.
В момента обаче общината в София планира и отвори буферни паркинги към метрото до стадион „Васил Левски“ и Орлов мост, които могат да поемат феновете при големи мачове на „Българска армия“.
Новото акционерно дружество ще е със седалище на Националния стадион ,3асил Левски“, както е вписано в решението – булевард „Евлоги Георгиев“ №38. „Българска армия“ по принцип е на булевард , Драган Цанков“ №3, където е и футболният клуб.
От ЦСКА на няколко пъти гарантираха, че няма да излизат от чашата на сегашното съоръжение, както е изискването на еколозите за опазването на Борисовата градина.
Източник: novsport.com

Print Friendly, PDF & Email