28.02.2020

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Държавата е против да плаща първите три дни от болничните

Държавата не подкрепя предложението първите три дни от болничния да се поемат от Националния осигурителен институт, каза социалният министър Деница Сачева пред журналисти. Около това искане засега се обединяваха работодателите, синдикатите и личните лекари.

Тази стъпка би струвала около 200 млн. лева годишно, каза Сачева и изтъкна, че се работи в условията на ограничен бюджет.

„Изборът тук е дали искаме да инвестираме тези 200 милиона в конкретни политики, или искаме да ги инвестираме в изплащане на болнични, съгласни ли сме да увеличаваме разходите на бюджета, същевременно с това да увеличаваме данъците“, каза тя, цитирана от БНР. Министърът добави, че не вижда как мярката с прехвърлянето на средствата от работодателите към НОИ ще реши проблема с безпричинното издаване на болнични.

Сачева изрази мнение, че основните усилия трябва да са насочени към повишаване на контрола и превенцията на злоупотребите с болничните. Идната седмица се очаква темата да бъде обсъдена на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Сачева посочи, че ще бъде коментирано взаимодействието между Министерството на здравеопазването, НОИ и службите по трудова медицина. Едно от исканията е да има представители на национално представените организации на работодатели и синдикати в комисиите, когато трябва да се извършат по-сериозни проверки, каза Сачева, цитирана от БТА.

Тя добави, че е необходима по-добра информационна свързаност между здравната система и работодателите, така че те да получават бързо информация, когато техен служител е в болнични. Най-ефективният контрол е този, правен на място, каза още Сачева.

dnevnik.bg