29.10.2020

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Дъжд от червеникави звезди чакаме тази вечер

Дъжд от червеникави звезди ще вали тази вечер и утре. Метеорите дракониди ще оставят дири в атмосферата, но ще ги видим, ако времето позволи. Това каза за „24 часа“ д-р Георги Латев от Института по астрономия на БАН.

Метеорният поток е подобен на августовския от персеиди. Наименуват се на съзвездието, от което излизат – Дракон. То е разположено между Малката и Голямата мечка. Съзвездието изглежда като опашка с глава на Дракон. Активни са 5 дни – от 6 до 11 октомври, като максимумът им е на 8 октомври вечерта, когато стане тъмно. Възможно е и утре да може да се наблюдават.

Популярното име на метеорните потоци са падащи звезди, сякаш от небето нещо се изтъркулва и пада на земята. Става дума за много малки частици, които навлизат в земната атмосфера. Драконидите са бавни червеникави метеори. Скоростта им през атмосферата е 23 километра в секунда. Те се нагряват и се запалват. Като изгорят, оставят червеникава диря в атмосферата.

През 1933 г., 1946 г. и 1985 г. са се наблюдавали много интензивни потоци от дракониди. Падали са по 1000 метеора на час. Сега ще са по 5 на час. През 7-8 години се редуват по-интензивните дъждове.

На 14 декември пък чакаме дъжд от геминиди. Те са около 110 на час, каза още д-р Георги Латев.

Print Friendly, PDF & Email