21.02.2024

ДРАГО И ВИКТОР СТОЙЧЕВИ – ДОБРУДЖАНСКИТЕ ЛЪВОВЕ С МЕДАЛИ НА МЕЖДУНАРОДНОТО СЪСТЕЗАНИЕ В ЩИП СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

В град Щип, Република Северна Македония, за пореден път се проведе международния турнир по борба. Както се знае нашата страна получава покана от президента на местната федерация за събитието всеки път, но не винаги имаме състезатели които да се явяват.
Таз годишното международно състезание ще се запомни с много добро представяне от българска страна.
За да разкаже как се развиха нещата с участието на борците в Северна Македония сме поканили емблематична фигура в борбата, която е с корени от Добрич Добромир Стойчев.
Здравейте, ще се представите ли на читателите ни?
Казвам се Добромир Стойчев!
Роден съм в град Добрич и съм израснал тук. Борел съм се за „Добруджански юнак“ дълго време, но от известно време живея с цялото си семейство в град София. Водя се като треньор на клуб по борба „Левски“-София.
Като баща и треньор съм изключително щастлив, че двете ми момчета се запалиха по борбата и продължаваме да развиваме този труден спорт.
На каква възраст са те и за кой отбор се състезават?
Драго е на 14 години, а Виктор на 9г. Все още нямат постоянен клуб в София. Аз съм им личен наставник в борбата, и се надявам в най-скоро време да бъдат забелязани от точните хора, тъй като успехите им сами ще говорят за тях като спортисти и личности въпреки крехката им възраст.
Колкото и не скромно да звучи, какво са постигнали до момента Драго и Виктор?
Последно бяхме в град Щип Северна Македония на международно състезание в което имаш участници от Гърция, Косово, България, Албания и С. Македония. Виктор Стойчев – малкият ми син, във възраст деца-първа група стана златен медалист с четири победи, като на финала се изправи срещу Македонски състезател. Много тежка среща която завърши 5-0 в наша полза, въпреки че домакина беше с поне 4-5 кг. По-тежък.
Големият ми син Драго Стойчев също стигна до финал, но отпадна от домакинския състезател който беше също по-тежък но фрапиращите 10-11кг. което повлия на резултата. Разбираем е този резултат след като всички състезатели от страна на република Северна Македония не минаха през задължителния кантар който се състои преди състезанието. Драго загуби срещата и остана втори, но това само ни стимулира за напред да изкарваме все повече от потенциала си. Да търсим и участваме във все повече турнири и да се изграждаме като спортисти.
Кой финансира ходенето и участието по тези състезания?
Всичко се заплаща от мен и моето семейство. Лично аз си ги заведох в Щип със семейната ни кола, на собствени разноски дори взехме с нас и още деца едно момиче и две момчета от „Левски“.
Домакините от Щип са ми лични приятели с които сме израснали рамо до рамо в борбата, и нямаше как да откажа поканата им. А и това е в наш плюс да трупаме опит и както ние сме създали връзки и познанства на времето така и нашите деца да вървят по нашите стъпки.
След успехите на нашите борци, засили ли се интереса към тях от страна на клубове и федерация?
Интерес винаги има. Клубовете за които се състезават децата се радват разбира се на успехите им. Важното е че има благодетели които милеят за този спорт и го слагат на картата на българската карта. Макар и да са приятели и познати се радваме че ги има.
На финала на разговора ни ще ни кажеш ли какво съветваш Драго и Виктор?
Да не се предават и да вървят само напред. Най-важното е да не се предават. Успехите идват с упорство и много труд.

Print Friendly, PDF & Email