01.10.2020

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

ДПС поиска оставката и на кабинета, и на Румен Радев

ДПС иска гаранция за правата и свободите на гражданите, необратимост на демокрацията, свободна пазарна икономика и гарантиране териториална цялост на държавните граници. Това бе заявката от страна на ДПС при откриването на парламентарния сезон на фона на протести пред Партийния дом.
Днешната криза ни довела до критичната точка, според лидера Мустафа Карадайъ. За спешни антикризисни мерки за овладяване на държавата настоя той. Днес сме свидетели на разпад на държавността, подчерта лидерът на партията.
ДПС обаче критикува и президента Румен Радев, който избрал реваншисткия модел на ГЕРБ. Румен Радев атакува Бойко Борисов и правителството, атакува Народното събрание, каза Карадайъ. Той противопоставял съдии и прокурори. Ерозирали не само институциите, но и президентството. С действията си той ерозира всички органи и институции, смята Карадайъ.
Забелязва се катарзис и събуждане на гражданското общество, подчерта той. Задачата не била лесна. От една страна се искат избори, от другата импийчмънт на държавния глава. Трябва да определим първо нуждите на държавата, убеден е лидерът на ДПС.
На страната й трябва ясен, точен бюджет в здравната и икономическа криза. Трябвала ни и програмата за ефективно усвояване на средствата за борба с коронавируса. Нито една от двете страни на реваншистката барикада не трябва да се чувства като победител, защото реваншизмът ще доведе до контрареваншизъм.
ДПС иска оставката на Бойко Борисов и на Румен Радев. Ако президентът искал да се проявява като партиец, да си направи партия.
Партията иска експертен антикризисен кабинет, който да организира честни избори. Премиерът в този кабинет да е от най-голямата политическа сила, вицепремиерът от втората.
Припомняме, в днешния ден от ГЕРБ обявиха, че ще внесат предложението си за нова Конституция, за което са им нужни първоначално 120 подписа на депутати. От ДПС вече обявиха, че няма да подкрепят инициативата на ГЕРБ, от БСП също са против. „Воля“ също отхвърлиха възможността да дадат своите подписи.
Очаква се решението на коалиционните партньори от Обединените патриоти и независимите депутати, за да се започне или не процедурата по промяна на Основния закон и свикване на Велико народно събрание. /news.bg

БСП не дава нито един подпис за подмяната на ГЕРБ

Лидерът на БСП Корнелия Нинова видя тежка политическа, икономическа и социална криза. Виновникът е десетгодишното корумпирано и задкулисно управление на Бойко Борисов според нея.
За нея премиерът предлагал не промяна, а подмяна на Конституцията. Той унищожил правовата и социалната държава, а с предложенията не се решавал никой от проблемите. Протестът не намалява, а се увеличава, по думите й. Парламентарната криза остава, смята Нинова. Коалиционният партньор на ГЕРБ извивал ръцете на партньорите си.
Трудно събирате 120 подписи, а 160 са невъзможни, каза тя. БСП били гарант за правовия ред. БСП няма да даде нито един подпис за подмяната на ГЕРБ. Няма да позволим да посегнете на правовия ред, закани се Корнелия Нинова.
За нея изход е машинното гласуване. Тя иска обединение в името на честни и справедливи искания. За нас този парламент в делегитимиран, обяви лидерът на червените. Правителството е с изчерпано доверие, допълни тя. Всеки ден оставане на власт задълбочава кризата, изтъкна Нинова.
Соцводачът видя обща цел между левите и хората навън. Бъдете активни, не агресивни, обърна се тя към хората на протестите. Да не допуснем ексцесии, поясни Нинова.
Червените няма да приемат проучвателен мандат след оставка на Борисов. Днес България има нужда от сигурност и стабилност, според нея.
Припомняме, в днешния ден от ГЕРБ обявиха, че ще внесат предложението си за нова Конституция, за което са им нужни първоначално 120 подписа на депутати. От ДПС вече обявиха, че няма да подкрепят инициативата на ГЕРБ, от БСП също са против. „Воля“ също отхвърлиха възможността да дадат своите подписи.
Очаква се решението на коалиционните партньори от Обединените патриоти и независимите депутати, за да се започне или не процедурата по промяна на Основния закон и свикване на Велико народно събрание.

Print Friendly, PDF & Email