24.02.2024

Доц. Христо Ганчев: Парламентът да реши бъдещето на белодробната болница във Варна

Да бъде организирана кръгла маса с участието на експерти, народни представители и Министерството на здравеопазването, предложи управителят на лечебното заведение
Народното събрание трябва да вземе решение какъв да бъде начинът на финансиране на белодробните болници у нас, по този повод е удачно да бъде организирана кръгла маса с участието на експерти, народни представители и Министерството на здравеопазването – това заяви на брифинг във Варна доц. д-р Христо Ганчев – управител на белодробната болница, чиито дългове бяха покрити от бюджета на Общината.
Седем са туберкулозно болните, които са върнати за лечение в стационара на здравното заведение, там вече има парно и ток.
Близо 1 милион лева погасиха дълговете на болницата, тепърва обаче трябва да се изяснява с какъв статут да бъде тя.
Управителят на белодробната блоница доц. Христо Ганчев уточни какви са вариантите за бъдещето на здравното заведение:
„Народното събрание трябва да вземе отношение. Моето предложение е да минем на бюджет. Не само ние, всички туберкулозни болници, защото днес има 4, 5 или 7 болни, утре може да бъдат 30. Трябва ли ако са само 4 болните, да освобождавам персонала. Да минем под шапката на друго здравно заведение? Аз ги разбирам, никой не ни иска. Тези неща, които сега доплаща Общината, трябва да ги поеме болницата. Коя е тази болница – общинската „Света Ана“. Аз не виждам как ще ни поемат те. Нямат белодробна клиника“.

Print Friendly, PDF & Email