05.08.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Доставките на ваксини срещу COVID-19 стават регулярни

Covid-19 Corona Virus 2019-ncov vaccine vials medicine drug bottles syringe injection blue nitrile surgical gloves. Vaccination, immunization, treatment to cure Covid 19 Corona Virus infection Concept

Общото количество ваксини, което България може да закупи по договор, надвишава 18 милиона дози ваксини. За цялото население ще има достатъчно ваксини. В това увери директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов в сутрешния блок на БНТ.

Наблюдава се регулярност в доставките и разпределението на ваксини, но Кирилов призна за честа промяна на информацията и конкретната дата. Всяка седмица има доставки и навлизаме в един нов етап при получаването на ваксината, обясни Кирилов.

Само до края на този месец се очакват над 240 000 дози, а за месец март се очакват над 500 000 дози ваксини. Оттук нататък ще наблюдаваме ускорен процес на ваксинация, категоричен бе Кирилов. Договорите за ваксините са фиксирани, а количествата, които се договорят, се договарят от ЕК. Решението на България за видовете ваксини е за едно балансирано портфолио, което да включва всички разработени ваксини, за да има гаранция, обясни шефът на ИАЛ.

От първото до третото тримесечие се очаква да има регулярни доставки от всички производители, но страната ни не може да получи пълното количество ваксини едновременно. В следващите месеци ще има доста по-голямо количество ваксини и реална възможност за избор, увери Богдан Кирилов.

На личните лекари е предоставена информация за ваксините. Подготвя се и кратък обзор, сравнение между ваксините, така че и за медицинските специалисти информацията да бъде по-лесна и достъпна, каза Кирилов за искането на джипитата.

Основното противопоказание от ваксините е свръхчувствителност, а за всяко останало състояние трябва да бъде направена преценка от лекуващия лекар. Когато заболяването е в ремисия и когато е контролирано, няма проблем да бъде поставена ваксина, уточни Кирилов. Ваксините, които имат разрешение за употреба, има осем месеца трайност на имунитета, като очакванията на здравните власт са за над година.

Ваксините имат идентична ефикасност по отношение от предпазване от тежко протичане, хоспитализация и смърт. И трите ваксини показват 100%, което е изключително добър резултат – голямо постижение на науката и медицината, подчерта Кирилов.

Всички ваксини, които покажат над 50% ефикасност, получават разрешение за употреба и хората не трябва да имат притеснения. Нормално е всеки да прави сравнение, но основният показател е тежкото протичане и хоспитализациите, поясни Кирилов.

Все още е голям делът на колебаещите за ваксинация, но трябва да се създаде една обективна информационна кампания, и в консултация с медицински специалист, хората да вземат своето решение.

news.bg

Print Friendly, PDF & Email