24.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Добруджа в 7 думи ще бъде изписана на пилон на роженските ливади

Добруджа в 7 думи – такъв конкурс за послание, представящо област Добрич, обяви областният управител Здравко Здравково в залата на Художествената галерия, където майсторите на четката от Добрич и Силистра са подредили традиционната си годишна изложба.
Конкурсът е обявен в рамките на стартиралата на 1 ноември национална дарителска кампания „България заслужава!“ за изграждане на 111-метров пилон, на който ще се извисява националният трибагреник. Кампанията е под патронажа на президента Румен Радев, а проектът ще бъде реализиран изцяло с дарения от българи, включително и извън страната, държавните и местните власти. Пилонът с трибагреника ще бъде поставен на Роженските поляни на надморска височина 1430 м и знамето на България ще се вижда от километри разстояние. Идеята на кампанията е, освен обединение на нацията, да се оставят и послания за бъдещето, за което е предвидено в основата на пилона да бъде монтирана мраморна плоча, изобразяваща картата на България с нейните 28 области. Всяко послание ще бъде гравирано на мястото на областта, от която идва и ще остане за бъдещите поколения.
За реализацията на проекта областната администрация в Смолян с писмо е уведомила всички областни управители в страната и очаква в срок до 28 февруари 2023 г. всяка област да изпрати своето послание, което трябва да е текст, съдържащ до седем думи.„В тази връзка обявявам конкурс за избор на послание на област Добрич, като в срок до 31 януари 2023 г. желаещите да участват могат да подават своите предложения или в бюро „Комплексно обслужване“ в областната администрация в Добрич, или на електронна поща press@dobrich.government.bg“ – каза областният управител.
Постъпилите предложения ще бъдат оценявани от 5-членно жури, в чийто състав са директорът на Регионалния исторически музей-Добрич, Добри Добрев, зам.-директорът по кандидатстудентска дейност и образователна политика на Колеж-Добрич, към Шуменския университет Камелия Койчева, представителят на област Добрич в Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето Елена Христова, областният управител на област Добрич. „За член на журито отправям покана и към медиите, защото вие сте будната съвест на обществото”, обяви Здравков. В срок до 23 декември журналистическата гилдия трябва да излъчи свой представител за член на журито за избор на послание на област Добрич.
То ще се събере за разглеждане на постъпилите предложения и избор на послание в първата половина на месец февруари 2023 г.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email