15.07.2024

Добричките шахматисти се върнаха с куп злато от държавното първенство

Най-силни сред най-силните юноши на България са шахматистите на ЦСО – ШК ЕНЕРГИЯ 21, категоричен е м.с. Тодор Тодоров

Шахматистите на ЦСО – ШК  ’’Енергия 21’’ гр. Добрич  категорично доказаха, че са  най-силни при най-силните шахматни надежди на България на приключилите държавни отборни първенства, съобщи майсторът на спорта Тодор Тодоров.

Ето какво е написал до редакцията на в. „Добруджанска трибуна“:

„При най-големите на възраст  и най-силните състезатели по международен рейтинг на ФИДЕ –  отборът ни до 18 години е комплексен победител. Важно е да се отбележи,  че отбора е съставен от най-малки по възраст играчи. Шахматистите от Златна Добруджа завоюваха  общо 41 точки и 12 медала. От тях  4 златни, 4 сребърни и 4 бронзови   съответно по  рапид, стандарт и блиц.  След нас са отборите на ШК ’’Каиса’’ гр. Варна с 30,5 точки и  8 медала –  4  златни  и 4 бронзови по блиц и рапид, ШК ’’Чесбомб’’ гр. Пловдив с 18 точки  и 4  златни медала   по стандарт,  ШК ’’Михаил Тал’’ гр.Червен бряг с 34,5 точки и  8 медала –   с по 4 бронзови  по класика и рапид. ШК ’’Виктори’’ гр. Благоевград с  25 точки и 4 сребърни медала  по блиц.

На първа дъска 14  г. юноша  FM  Момчил Петков  с   R 2 333  бе безпощаден към своите по-големи на възраст  съперници.  Петнадесет победи от 15 партии.  Две над държавният индивидуален шампион по класически шахмат до 14 години  за 2019 г.   роденият в гр. Добрич Лъчезар Колев R 2105, състезател  ШК ’’Асеневци’’ гр. Велико Търново,   и една над държавният индивидуален шампион до 16 години за 2019 г.  FM Цветан Стоянов с R 2 373,  състезател на ШК ’’Чесбомб’ гр.’ Пловдив.

На втора дъска 18 г. юноша Иван  Йорданов с R 1 757   постигна 8,5 точки от 15 партии. Неговите четири точки в класиката са сериозен принос за сребърните медали  и показател  за  нови лични успехи.  Заслужава си  да продължи да работи самостоятелно в същия дух над разкриването тайните на шахматната игра.

На трета дъска 15 г. юноша Никола Лазаров с R 1 474  постигна 9,5 точки от 15 партии. Неговите четири победи в рапида  имат  значителна стойност  за класирането на отбора на първо място в рапида и в комплексното класиране. Ако заделя по голяма част от  свободното си време за шахмата,  то неговите  успехи ще се случват по често.

На четвърта  дъска игра едно 11 г. момиче  Ивелина Христова с R 1 431.   Постигна 8 точки от 15 партии. Представи се добре в стандарта и рапида,  прояви чувство за отговорност към отбора, въпреки че можеше да постигне много повече.  Двете точки в блица, са далеч под нейните настоящи възможности.

Гордея се и с участниците в останалите три отбора до 10 години – два момчета и един момичета  и в отбора юноши до 14 години. Уви, по обективни причини не можаха да се включат редица силни състезатели на клуба. Радостен съм, че така имах възможност да видя с очите си как  малките момчета и момичета от нашия град полагаха максимум усилия, воля, старание и отговорност във всяка лична и отборна среща.

Благодаря на всички момчета и момичета от град Добрич, убеден съм че можете повече, продължавайте  вашият  шахматен път, успехите ви са неизбежни.   Благодаря и на вашите родители. Без тяхната  подкрепа  е невъзможно добричкия шахматен клуб да разполага с неизчерпаеми ресурси от талантливи момчета и момичета“, заключава майсторът на спорта.       

Print Friendly, PDF & Email