24.10.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Днес отбелязваме един от най-големите християнски празници – Йордановден (Богоявление)

Традицията на именните дни е свързана с християнския календар и честването на определен светец в определен ден от него. Тази традиция е валидна както за източната православна, така и за западната католическа църква. Практиката да се кръщават деца на името на светци (или богове) е отколешна и е свързана с идеята, че името носи силата на своя първоизточник, който по този начин става закрилник на наречения на него човек.
На 6 януари българската традиция чества Йордановден. 
Според Библията на този ден св. Йоан Кръстител кръстил Иисус Христос в река Йордан. По това време Иисус все още имал малко последователи. Народното вярване гласи, че както небето се отворило в онзи ден и от него се чул гласът на Бога, така и във всичките следващи години в нощта преди Йордановден небето се отваря и Господ изпълнява желанията на тези, които успеят да го видят в този момент. Този обичай идва от древните славяни, които на същия ден се молели на бог Даждбог.
Празникът се нарича още Богоявление, а в определени краища на страната и Кръстовден, Водици или Водокръщи. Имен ден имат Йордан и Йорданка, Божанка, Божидар, Богомил, Борислав и Юри. На тоя ден свършват т.нар. Мръсни дни след Коледа. През време на тези дни се вярва, че злото броди нощем и търси да направи пакост.
На Йорданов ден обаче то е окончателно сразено, за да започне наново цикъла на прераждане на природата.
Символиката на празника е организирана около водата, нейната пречистваща сила и кръщението, което се извършва чрез нея. Кръщението, едно седемте тайнства на християнската църква, очиства от греховете. Вярва се, че всеки от нас дори с раждането си не идва невинен на този свят, защото, като човешки син, носи бремето на Адамовия грях.
Ето защо и новородените трябва да бъдат кръстени възможно най-скоро след раждането си. Ключовият момент от кръщението е пречистването чрез водата. В нея кръщаваният се потапя три пъти. Според християнската вяра в тоя миг Свети Дух слиза върху кръщаващият се, пречиства го и го „преражда“.
Старите българи са вярвали, че точно в полунощ реките спират да текат и стават лековити. Водата се на този ден се освещава. След службата с тържествено шествие се отива на реката и попът хвърля в нея кръст. За него скачат нечетен брой младежи. Който успее да го открие, ще бъде здрав и щастлив. Кръстът може да бъде откупен с наддаване. Ако замръзне китката, с която ръси попът, ако е облачно или вали сняг на парцали, това значи, че ще има голямо плодородие.
От осветената вода се носи в къщи, ръси се, пие се за здраве, пази се за лек през годината. Болните се къпят или пръскат с вода, взета от мястото, откъдето е изваден кръстът. Всеки отпива по глътка вода на гладно, измива лицето и ръцете си за здраве. Момите умиват лицата си, за да са бели и червени през годината.
След връщане от църква насред къщата се слага брадва с острието нагоре и се прескача. Това, казват, спира болестите. Който скочи най-високо, той пръв пие светената вода. Девойките ходят рано сутринта за вода и докато я наливат, мълчат.
На Йордановден се събира пепелта от огнището, несъбирана през Коледните празници. Тя има силата да лекува, предизвиква плодородието на дърветата, гони вредителите и злите сили. На тоя ден започва периодът на сватбите до Великденските заговезни.
Ако времето тоя ден е меко, значи годината ще бъде болнава. Който вятър духа на празника, той ще духа през цялата година, гласи още поверието. С особена сила това важи за вятъра по време на водосвета. Ако вятърът е източен, годината ще е хубава. Южният и западният вятър носят слабо плодородие. За добро веят северният и източният.
Бръшлянът е сред по-малко известните символи на празникът. Той е символ на здраве и дълголетие. Има особено лековити качества, когато расте по църкви и манастири. За дълголетие и здраве венчето на невестата се плете от бръшлян. Пак с него се украсява и сватбеното знаме.

Print Friendly, PDF & Email