01.08.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Днес общинските съветниици приемат бюджета община Добрич

Какви са предложенията на гражданите
Проектобюджет’2021 на община град Добрич е 84 886 822 лв. Местните приходи са 30 247 254 лв. (36%), от които разходи за местни дейности 29 023 065 лв., разходи за дофинансиране 1 224 189 лв. Приходите за държавни дейности са 54 639 568 лв. (64%), колкото са и разходите за държавни дейности. Той ще бъде приет днес на заседание на общинския съвет, което ще се проведе онлайн.
В публичното обсъждане на бюджета, проведено също онлайн, бяха представени няколко предложения, които са вписани в протокол, който ще бъде част от днешното обсъждане.
Зорница Михайлова, председател на групата на общинските съветници на местна коалиция „ГЕРБ (СДС)” в Общинския, направи редица предложения, свързани с инфраструктурата – основно в дейността «Изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа» – за ремонт на улици, изграждане на кръгово движение на пресечката на ул. „Ангел Стоянов” и улица „6-ти септември” в Северната промишлена зона, тъй като на площада има автобусна спирка, лоша видимост, както и изключително голям трафик на леки и тежкотоварни превозни средства, да търсят възможности за реализация на парк „Свети Димитър”, да се завърши ремонтът на авариралата канализация по ул. „Капитан Димитър Списаревски” и да се възстанови улична настилка, както и тротоарите и др. Общинският съветник от ГЕРБ Иво Пенчев предлага дейностите по обслужането на Синята зона и репатратора да се отдадат на концесия за не по-малко 250 000 лв годишно, както и да се направят постъпки пред земеделското министерство земята към бившето ДЗС (Западна крайградска зона) да бъде придобита от общината. Живеещите там имат законно притежавани къщи, но нямат собственост върху земята към тях Веднъж придобита, тази земя може да бъде продадена на собствениците на законни имоти в ДЗС, като по този начин в бюджета на общината ще влязат средства, които да се ползват за инфраструктура. Мая Димитрова, председател на Общинския съвет, от името на общинските съветници от БСП предложи в програмата за капиталови разходи да бъдат включени за рехабилитация и улиците „Оборище“, „Вежен“, „Разлог“, „Столетов“ и „Стефан Караджа“. Освен това се предлага в района на тези улици да бъде изградена детска площадка, тъй като в района живеят много млади семейства и има много деца, които няма къде на играят.Светослав Петков предлага да се заделят средства за кастрация на улични котки.
Предложенията, получени от граждани онлайн или по телефона, са за премахване на паркирането по бул. «Трети март», за качествена маркировка на улици, като са изборени 9. Илияна Ташева, доброволец в Общинския приют за безстопанствени животни в Добрич, предлага да бъдат предвидени средства за започване на ремонтни дейности в приюта -ремонт на покривната конструкция и подновяване на подовите настилки в дворчетата, да се огради обектът и да се поставят видеокамери. От 19 граждани е предложено да продължи програмата за кастрация на безстопанствените котки в размер на 10 000 лв, която да се насочи и към кварталите на града. ДТ

Print Friendly, PDF & Email