29.07.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Днес започват Великите пости за християните

Православният свят е на прага на Великите пости. Те започват на следващия ден след Сирни заговезни. От днес започват и те продължават 7 седмици преди Великден, който тази година, според църковния календар е на 2 май.
„На християните гледната точка е наистина в името на вярата, в името на своя стремеж към духовно усъвършенстване да проявят тази въздържаност, да проявят тази сила на своята воля от въздържание от някои неща и когато човек може и от малките неща да се въздържи, той се подготвя със своята воля и за по-големи и по-достойни и велики неща на въздържание в живота. Другата страна безспорно е духовната част, която е водещата, защото въздържанието от всяко зло предполага именно такова въздържание от тези чувства, които много пъти завладяват човека, негативните – вражда, омраза, ненавист, властолюбие и т.н. Ако човек започне да ги изброява сигурно списъкът ще бъде, но ние много добре ги знаем“, каза Отец Димитър, архиерейски наместник.
Последната, подготвителна седмица преди постите се нарича Неделя Сиропустна (Сирни заговезни). Постът включва следните седмици: Неделя православна, Неделя на св. Григорий Палама, Неделя Кръстопоклонна, Неделя на св. Йоан Лествичник, Неделя на преподобната Мария Египетска, Връбница и Страстната седмица, която завършва с Възкресение Христово.
Постът не е цел, а средство за смирение на плътта и очистване от грехове. Без молитва и покаяние постът се превръща само в една диета.
За православния човек постът е съвкупност от добри дела, искрена молитва, въздържане от всичко, включително и от храна. Телесният пост заедно с духовния образуват истинският пост.
Най-благоприятно време за тази подготовка представлява Великият пост. Той, както и другите пости, започва с така наречените „заговезни“ – т. е. ядат се вечерта блажни храни, а от сутринта на другия ден започват постите. При нормални условия говеенето трае една седмица, като първите три дни се прекарват в пълен пост, т. е. „тримерене“. Тримеренето е доброволен пост, извършван от онези, които желаят и могат да го издържат. При особени обстоятелства като старост, тежка болест, предстоящо неотложно заминаване по служба и др., срокът на говеенето през първата седмица на поста може да се съкрати на три, или даже на един ден, като се препоръчна това да стане с благословението на епархийския архиерей, на енорийския свещеник.
През целия пост риба се разрешана два пъти – на Благовещение (ако не се пада през Страстната седмица) и на Връбница. След Неделя Месопустна се преустановява яденето на месо, а след Неделя Сиропусна – и на мляко, млечни продукти и риба.
Според църковния Устав по време на пост се забранява блажна храна — месо и млечни продукти; само в някои постни дни, се разрешава риба, а в дните на строг пост не се позволява не само риба, но и никаква гореща храна и храна, приготвена с растителна мазнина.
През Великия пост (освен първата и последната седмица) и Богородичния пост, както и през първата седмица на Рождественския (Коледния) пост и от 20 до 24 декември включително – постът се състои в ядене само на растителна храна с олио. Това важи и за Кръстовден (14 септември).
Безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.) се считат за постни храни.

Print Friendly, PDF & Email