28.02.2024

Дисидентът Навални е поставен в изолация в наказателна колония североизточно от Москва

Излежаващият присъда руски дисидент Алексей Навални съобщи, че отново е поставен в изолация в наказателната колония североизточно от Москва, а адвокатът му каза, че той не е добре със здравето, предаде ДПА.
На 31 декември затворническите власти наредиха Навални да бъде в изолация 15 дни като наказание, че сутринта измил лицето си няколко минути по-рано отколкото е разрешено. Това беше съобщено от самия Навални в съобщение, публикувано от неговия екип в „Инстаграм“.
Навални каза, че за десети път е в изолатор за период от няколко дни от лятото насам, когато беше прехвърлен в това място за излежаване на наказания.
Междувременно адвокатът на Навални Вадим Кобсев написа в „Туитър“, че клиентът му се е разболял и има висока температура, треска и кашлица, но до момента не е могъл да му достави лекарства.
Привържениците на Навални смятат, че постоянното изпращане на опозиционера в изолатор е опит на властите да пречупят волята му.
Навални, които е известен с чувството си за хумор, разказа, че за пръв път от дете си е легнал рано на Нова година, защото правилата в изолатора са да си ляга в 21 ч. „Като цяло съм доволен“, каза Навални. „Има хора, които плащат, за да отпразнуват Нова година по необичаен начин, а го получих безплатно“.
Навални е въдворен в наказателна колония в Мелехово, на около 260 километра североизточно от Москва, при особено тежки затворнически условия. Той е зад решетките от 2021 г. През май 2022 г. съд потвърди 9-годишната му присъда за измама.
В чужбина Навални е смятан за политически затворник и за един от най-острите критици на руския президент Владимир Путин. Навални се възстанови в Германия от опит да бъде отровен през август 2020 г., но след това доброволно се върна в Русия и оттогава е в затвора.

Print Friendly, PDF & Email