15.07.2024

Деца получиха „синдрома на върколака” заради лекарство

Според съобщения в испанските медии, около 16 деца са развили „синдрома на върколака“ в региона Коста Дел Сол, след като са приемали лекарства, които помагат на хората с киселинен рефлукс, наречен омепразол.
Хипертрихозата, известна като „синдром на върколака”, е рядко състояние, което причинява прекомерен растеж на косми навсякъде по човешкото тяло.
Съобщава се, че замърсените партиди от лекарството са смесени с миноксидил – лекарство, което насърчава растежа на косата при хора, страдащи от оплешивяване.
Вестник „Ел Паис” (El Pais) съобщи, позовавайки се на местните власти, че замърсеното лекарство е изтеглено от търговската мрежа. Според местните медии, базираната в Малага фармацевтична фирма Farma-Quimica Sur SL е закупила замърсеното лекарство от индийска фирма.
Испанските здравни власти твърдят, че бързото окосмяване спира, когато детето спре да приема заразеното лекарство.
Анхела Сейес, майка на момченцето Уриел, разказва: „Челто, бузите, ръцете и краката на сина ми и дланите му се покриха с косми. Имаше вежди като на възрастен човек.
Беше много страшно, защото не знаехме какво се случва с него”.
Уриел е на 6 месеца, когато тялото му започва да се окосмява.
Друга майка от Гранада, която предпочита да остане анонимна, си спомня „мъката от ходенето от един лекар на друг”, когато 3-месечният ѝ син започва да страда о същия проблем.
„Отидохме при педиатъра и той ни каза, че може да е нещо генетично или да има връзка с метаболизма му. Трябваше да започнем да ходим при специалисти, за да изключим няколко симптома и редки състояния”, споделя тя.
Източник vesti.bg
Снимка GettyImages/Guliver

Print Friendly, PDF & Email