04.06.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Децата на Елизабет II се събраха на мълчаливо бдение край ковчега й

Докато децата на кралицата стояха на традиционното бдение, процесия от граждани се нареди, за да види ковчега на Елизабет Втора и да премине покрай него
Крал Чарлз Трети и неговите братя и сестра застанаха на мълчаливо бдение около ковчега на майка си кралица Елизабет Втора в катедралата „Сейнт Джайлс“ в Единбург, предаде Асошиейтед прес.
Чарлз, принцеса Анна, принц Андрю и принц Едуард сведоха глави, застанали около дъбовия ковчег. Те останаха там в продължение на около 10 минути заедно с четирима членове на Кралските стрелци с лък, които стояха на стража, въоръжени с лъкове, стрели и колчани.
Докато децата на кралицата стояха на традиционното бдение, процесия от граждани се нареди, за да види ковчега на Елизабет Втора и да премине покрай него. Някои се покланяха, докато минаваха покрай краля, а други преминаваха със сведени глави.
По време на траурната служба преди това кралицата беше призната за „незаменима в нашия живот през последните 70 години“.
Военен гайдар свиреше, докато ковчегът на Елизабет Втора, покрит с кралското знаме, беше пренесен от двореца „Холирудхаус“ до катедралата, предаде Би Би Си. Крал Чарлз Трети, облечен във военна униформа, заедно със сестра си принцеса Ан и братята си принцовете Андрю и Едуард, вървяха след катафалката, покрита също и със знамето на Кралските стрелци с лък – символ на кралската церемониална гвардия в Шотландия. При полагането на ковчега в „Сейнт Джайлс“ върху него беше положена златната корона на Шотландия, инкрустирана със скъпоценни камъни и сладководни перли от шотландските реки, отбеляза Асошиейтед прес.
„Събрали сме се тук в Шотландия, за да изпратим нашия монарх, чийто живот в служба на страната и света честваме днес. Нейната любов към Шотландия беше прочута“, каза в словото си преподобния Калъм Маклойд.
Кралицата почина в замъка „Белморал“, което постави Шотландия под светлините на прожекторите в целия свят през първите дни на десетдневния траур. Сцените на големи тълпи от хора, дошли да изпратят ковчега по неговия път на юг илюстрираха дълбоката връзка между кралицата и Шотландия, която оцеля дори на фона на трудните отношения между консервативното правителство в Лондон и администрацията в Единбург, която е за независимост от Великобритания.
Британското правителство обяви, че страната ще запази минута мълчание тази неделя – вечерта преди погребението на кралицата. Това ще се случи в 20:00 ч. местно време, като се призовава за минута мълчание, независимо къде се намира човек.
Преди да пристигне в Шотландия, крал Чарлз Трети получи съболезнования в британския парламент, като заяви пред депутатите, че неговата майка е била пример за „безкористен дълг“. Стотици представители се събраха в сградата на Уестминстърския дворец за тържествената служба, като новият монарх и кралицата консорт бяха посрещнати с фанфарен звук.
Крал Чарлз Трети обеща пред Камарата на общините и Камарата на лордовете на Великобритания да продължи следваните от покойната му майка „ценни принципи на конституционно управление“, които са заложени в политическата система на страната.
Траурната церемония се състоя в Уестминстърския дворец, но извън залата на Камарата на общините. Това правило датира още от 17-ти век, когато крал Чарлз Първи е направил опит за задържане на британски депутати, а конфликтът между короната и парламента води до гражданска война и обезглавяването на монарха през 1649 г.
Ковчегът на кралица Елизабет Втора ще бъде положен отново днес в Уесминстърския дворец в Лондон до сутринта на 19 септември, за когато е насрочено погребението. Американският президент Джо Байдън се очаква да пристигне за службата в Уестминстърското абатство, заедно с държавни лидери и кралски особи от целия свят.

Print Friendly, PDF & Email