03.07.2020

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Десислава Танева за сушата: Ето колко площи с есенници са пропаднали

Сушата е унищожила напълно 28 хил. декара с есенници, други около 200 хил. декара са пропаднали частично, добивите там ще са малки
Министърът на земеделието Десислава Танева съобщи първите резултати от проведените през този месец обследвания на състоянието на площите с есенници и пораженията от продължителната суша.
Преди насрочения за 10:00 часа днес, 29 май, видеоконферентен консултативен съвет по зърното министър Десислава Танева очерта картината в зърнопроизводството в интервю за бТВ.
Ето какво каза министър Десислава Танева:
Днес на Консултативния съвет всяка от организациите ще даде своите прогнози. Министерството е приключило обследванията си. Ние ще останем в същата позиция на нетен износител пак с огромни запаси за износ – живот и здраве да приберем реколтата. Да, има поражения от сушата.
Към момента имаме обследвани 28 хил. декара напълно пропаднали от суша, основно в Североизточна и Източна България. Имаме данни, които ще представим по месеци, че в тези райони валежите януари, февруари, март, са били от 10% до 30% от месечната норма. Имаме протоколи, около 200 хил. декара са с пропадане под 100%, тоест там се очакват по-малко добиви.
Вероятно няма да стигнем рекорда от миналата година, но ние пак оставаме в същата позици. Защо е важно това да го кажем? Защото цената на зърното, оттам на брашното, оттам на хляба ще се формира по същия начин в качеството ни на нетен износител, в зависимост от борсовите цени по света, които в момента са на абсолютно същото ниво, каквото и миналата година.
Пак ще имаме достатъчно реколта, за да изнесем много. Ние в крайна сметка имаме по-малко от 30% от общия добив за вътрешно потребление – хляб и фураж.
След заседанието на Консултативния съвет по зърното днес от 12:00 ч. в Министерски съвет ще се проведе брифинг на министър Десислава Танева и представители на бранша, който Агри.БГ ще излъчи на живо.

agri.bg

Print Friendly, PDF & Email