19.04.2024

Десетки християнски гробове в Йерусалим са били осквернени, полицията разследва случая

Йерусалимски епископ заяви, че е „разтревожен“ от оскверняването на десетки християнски гробове в покрайнините на Стария град, като полицията разследва вандализма.
Каменните гробове са на парчета, а кръстовете са повалени в протестантското гробище на хълма Сион, където според християните се е състояла Тайната вечеря на Исус.
„Открихме, че повече от 30 надгробни камъка и кръстове са разбити на парчета“, заяви пред журналисти на гробището Хосам Наум, англикански епископ.
Църковните власти съобщиха, че щетите са открити във вторник, а на записите от охранителните камери от 1 януари се вижда как двама мъже или момчета вандалстват на мястото, облечени в еврейско облекло.
„Тези престъпни действия са мотивирани от религиозен фанатизъм и омраза към християните“, се казва в изявление на Епископската епархия на Йерусалим.
Израелската полиция заяви във вторник, че е започнала разследване на „оскверняването на голям брой надгробни плочи в протестантското гробище“.
Застанал пред един от повредените гробове, Наум каза: „Ние сме не само ужасени, но и много натъжени“.
Епископът каза, че гробището е създадено в средата на XIX в. и е място за последен покой на личности, сред които духовници, учени и политици. Сред тях има „хора с голямо значение, които са допринесли за историята на Йерусалим и за живота на хората тук“, каза той.
Министерството на външните работи на Израел призова извършителите да бъдат преследвани, като написа в Twitter, че „този неморален акт е обида за религията“.
Планината Сион се намира до стените на Стария град и от векове привлича поклонници. Тя е почитана и от евреите, тъй като там е погребан библейският цар Давид.
През декември 2021 г. църковни лидери предупредиха, че „християните са обект на чести и продължителни нападения от страна на крайни радикални групи“ в Йерусалим и Светите земи като цяло. В изявлението се критикуваше бездействието на правоприлагащите органи и местните власти – обвинения, които израелското външно министерство определи като „неоснователни“.

Print Friendly, PDF & Email