16.04.2024

Десетки близки на загинали в катастрофи затвориха пътя Бургас-Созопол в знак на протест

Десетки близки на загинали при катастрофи затвориха вчера за половин час движението по пътя Бургас-Созопол, в знак на протест. Той се проведе на мястото на катастрофата, където преди три години загинаха двама души, пометени от турски автобус. Недоволните настояха за по-тежки присъди, справедливост и превенция.

Майката на загиналия Тодор Тодоров от село Росен – Мария и дъщерята на убитата на пътя кметица на село Присад Ванча Байлова – Гергана Тачева поясниха:

„Осъдиха го на четири години и осем месеца, ефективна присъда, но ние не сме съгласни с това. За двама души аз не съм съгласна, че трябва да лежи толкова. Искаме поне по пет години на човек, но да ги излежи, а не след една година да го пуснат за добро поведение. Шофьорът е осъждан три пъти, фалшива диплома за осми клас, фалшива сигурно книжка си е извадил в Турция“, каза Мария Тодорова.

„За мен не е редно, не е и справедливо. Това показва на обществото, че няма правила и всеки може да прави каквото си иска. Ако всички знаят, че има строги присъди, когато се случи нещо такова, то тогава може би ще бъдат по-внимателни“, коментира Гергана Тачева.

Припомняме, че до инцидента се е стигна, след като два леки автомобила и един микробус катастрофираха на изхода на Бургас за Созопол в района на бившето КПП. Водачите на колите излезли, за да огледат щетите, когато автобус с турска регистрация ги е блъснал, а те загинали на място.

Над 50 души се включиха в днешния протест, който затвори движението и образува колона от автомобили по пътя Бургас – Созопол. Близки и приятели положиха цветя на лобното място на загиналите.

„Промените в закона за движение по пътищата трябва са да огромни, но не на парче, а да бъдат тотални, написани наново. И аз не знам от къде трябва да се започне. На тези въпроси трябва да отговорят хората, които се занимават с това, които взимат заплата за това, но трябва и нас някой да ни разбере, че нашите деца ги няма“, коментира майката на 12 годишната Валя, която загина, пометена от автомобил на пешеходна пътека в Бургас.

Print Friendly, PDF & Email