29.10.2020

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Депутатите преодоляха ветото върху изборните правила

Депутатите преодоляха ветото на президента върху изборните правила. Не мина, разбира се, без спорове. Сапунена опера, повтарящ се сюжет, безкрайна драма, очаквана развръзка – това, според Крум Зарков, представлява законодателството за изборните правила. Управляващите саботирали въвеждането на машинно гласуване. Смесеното гласуване в една секция е най-лошото в изборния процес. Вие по всякакъв начин се опитвате да изключите МС в изборния процес, критикува още социалистът. Така нареченото облекчаване на протоколите е замитане на следите, по думите му. Народното събрание не работи правилно и полезно, категоричен е Зарков.
Ветото е възможност да се поправят грешките. Инатът не е добър съветник, изтъкна депутатът от БСП.
Халил Летифов от ДПС настоя за отговорен дебат по ветото, така че да се защитят изборните и конституционните права на българските граждани. Този кодекс е изпълнен със съмнения, според него. Отнемат се и права на гражданите.
Александър Иванов от ГЕРБ попита в коя държава в Европа и света се гласува с машини. Той зададе въпроса Корнелия Нинова и президентът с машини или с хартиени бюлетини са избрани , както и дали признават този вот. Съпартиецът му Радостин Танев попита кога левият Кристиан Вигенин е слизал за последно при хората. Социалистът му отвърна, че герберите са загубили връзка с действителността. Нямате никакви състоятелни доводи срещу нашите аргументи, посочи Филип Попов от БСП.
Българските граждани не са само на жълтите площадки, ядоса се и Вежди Рашидов. 466 000 са недействителните бюлетини на последните избори, според червения Драгомир Стойнев. Социалистите се опасявали, че управляващите манипулират изборите. Герберите предлагали да се гласува с машини и хартии, за да създадат хаос в изборния процес.
Пак ще имаме същите дефекти, коментира и Йордан Цонев. Той обясни, че пак ще се брои ръчно от същите секционни комисии. Лидерът на БСП Корнелия Нинова смята, че има три проблема в кодекса: промените се правят в последния момент от мнозинството. Това създава несигурност и нетрайност на законодателството, подчерта тя. Вторият проблем е, че изборите у нас се фалшифицират и манипулират.
Третият проблем е – в закон се залагат възможностите за фалшификация и манипулация на вота. Резултат от тези проблеми е изкривяване на истинския вот, подменят се принципите на правовата държавата и не се мисли за представителната демокрация, по думите на соцлидера. Решението според нея е обединение за честни избори. Ние от БСП подаваме ръка, каза Нинова. Няма място за мерене на сила и величие, допълни тя.
Лидерът на левите призова гражданите да гласуват. Само висока избирателна активност няма да позволи възпроизвеждане на модела под формата на Борисов 4.
Вие сте гарант за фалшивите избори, обърна се Нинова към герберите. Тома Биков е притеснен, че вече се хакват от разстояние машини и препоръча на социалистите да гледат филми по темата.
Припомняме, президентът оспорва смесеното хартиено – машинно гласуване в секциите над 300 души. Президентът не приема натоварването на ЦИК с осигуряването на машинния вот (от ЦИК не знаят къде ще се съхраняват машините, изтъкнаха, че няма време за осигуряване на машини – б.р.). С ветото си Румен Радев оспорва възможността на референдум гражданите да се произнасят по въпроси от компетентността на Велико народно събрание.

ЕП не прие поправките за президента в резолюцията за България


Европейският парламент отхвърли внесените поправки за президента в резолюцията за върховенството на закона, борбата с корупцията и свободата на медиите в България, съобщава БНТ.
В изменението, предложено от Европейската народна партия, се посочваше, че президентът използва протестите като платформа за изразяване на собствените си позиции. Не беше приет и текстът за връзките на съветниците на държавния глава с чужди разузнавателни служби, както и решението на правителството да изгони дипломати, за които се твърди, че са предавали на трети страни информация, представляваща държавна тайна.
Още Сряда преди гласуването текстът за Васил Божков, чийто случай се описваше без споменаване на името му и в който се твърдеше, че бизнесменът финансира продължаващите протести, беше оттеглен от вносителката – евродепутатката от Малта Роберта Мезоца.
В текста на резолюцията остават и текстовете, свързани с Истанбулската конвенция, въпреки настояването на Ангел Джамбазки от ВМРО те да бъдат заличени. В тях европарламентът изразява съжаление, че тя не е приета и призовава за ратифицирането й.
По предложение на румънската евродепутатката от „Обнови Европа“ Рамона Стругару в резолюцията е добавен текст, в който се призовава България да разследва разкритията в американската мрежа за борба с финансовите престъпления (FinCen), в които са замесени три банки и е „установена висока степен на риск от изпиране на пари и връзка с финансиране на организираната престъпност и тероризма“.
Очаква се резолюцията да бъде окончателно гласувана днес следобед. Резултатите ще стават ясни след 17.30 часа българско време.
Припомняме, на 1 октомври Комисията по граждански свободи на Европейския парламент (LIBE) прие проекта на резолюцията с 35 гласа „за“, 30 гласа „против“ и 1 глас „въздържал се“. В документа се отбелязва „значителното влошаване на спазването на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите“ в България.
news.bg

Print Friendly, PDF & Email