28.01.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Депутатите няма да задължават кабинета да внася нов бюджет

Със 127 гласа „против“, 86 „за“ и 1 „въздържал се“ Народното събрание отхвърли проекта за декларация, внесен от „Продължаваме промяната“
Със 127 гласа „против“, 86 „за“ и 1 „въздържал се“ Народното събрание отхвърли проекта за декларация, внесен от „Продължаваме промяната“, в който се настояваше служебното правителство да внесе нов бюджет за следващата година. „Продължаваме промяната“ получиха подкрепата единствено на ДБ и БСП. 
Преди това беше отхвърлено предложението за редакция, в който се даваше месец възможност на служебния кабинет да подготви проекта за нов бюджет. В хода на дебата лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че отказът от внасяне на нов бюджет е: „заложен капан от президента“.  Съпартиецът й Иван Ченчев пък съобщи от парламентарната трибуна, че депутатът от левицата Смиляна Нитова е получила заплахи заради въпрос от парламентарната трибуна, свързан с областния управител на Хасково.
По време на дебатите съпредседателят на ПП Асен Василев заяви:
„Колеги, това е абсолютно безотговорно – да оставим държавата без бюджет. Бизнесът няма как да планира, няма макрорамка на държавните разходи! Оставяме държавата абсолютно на автопилот и то на автопилот, който ще бъде натоварен с допълнителни разходи, които даже няма да сме напълно наясно какви са“.
Василев напомни, че служебното правителство вече е нарушило закона, като не е внесло проект за бюджет до 31 октомври:
„Явно до такава степен Министерски съвет се е самозабравил, че смятат, че това държавата да има стабилен бюджет е пожелателно! Независимо с какви параметри, тук трябва да има Бюджет, за да можем ние да си свършим работата като народни представители и да подсигурим сигурността и стабилността на държавата за следващата година“.
От ДПС изразиха опасение, че мотивът да се иска нов бюджет е за има възможност да се взимат нови дългове, които да се използват за социални плащания, вместо за инвестиция. Те изчислиха, натрупаните по време на управлението на кабинета Кирил Петков дълг на 15 млрд лв.
Според Корнелия Нинова предложеното от служебния кабинет удължение на досегашния бюджет задълбочава, а не решава проблемите на хората:

Print Friendly, PDF & Email