30.05.2024

Депутатите задължиха правителството да защити въглищните централи

Със 187 гласа „за“, 2 „против“ и 9 „въздържал се“ народните представители се обединиха в това Националния план за възстановяване и устойчивост да бъде променен в частта, която касае енергетиката
Парламентът задължи Министерския съвет да промени Националния план за възстановяване и устойчивост в част енергетика. Със 187 гласа „за“, 2 „против“ и 9 „въздържал се“ депутатите приеха общо решение, синхронизирано в енергийната комисия в парламента. Политическите сили в Народното събрание се обединиха в защита на въглищните централи.
В началото на дебата председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) съобщи, че народните представители от енергийната комисия са успели да се обединят около общ текст на решение. Затова отпаднаха за разглеждане двата проекта, предложени от „Възраждане“ и от ГЕРБ-СДС, съответно за изцяло нов план и за промени в съществуващия Плана за възстановяване и устойчивост.
С приетото решение парламентът задължава МС в срок до 31 март 2023 г. да предприеме всички необходими действия, въз основа на промяна в обективните обстоятелства, невъзможността на България да изпълни поетия ангажимент и с цел постигане на приоритетите на плана REPowerEU да отправи обосновано искане до Комисията, като направи предложение за изменение на Плана за възстановяване и устойчивост и да постигне съгласие и предварителна положителна оценка от ЕК за неговото изменение в няколко раздела.
Целта е от плана да отпадне поетият ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40% до края на 2025 г., взимайки изходните нива от 2019 година. МС следва да предприеме такива действия, с които да гарантира привеждането на ангажиментите за декарбонизация в съответствие с общоевропейските цели, като се осигури работата на централите за въглища без ограничение поне до 2038 година.
Текстът от решението за промяна на Плана беше приет единодушно със 185 гласа „за“. Текстът за въглищните централи подкрепиха 180 народни представители от всички политически сили и трима се въздържаха. Преди окончателното гласуване на решението депутати отидоха на протеста на синдикатите в защита на енергийната сигурност на страната.
В същото време пред Народното събрание имаше синдикален протест с искане да не се закриват въглищните централи. Част от депутатите излязоха при протестиращите работници от въгледобивни дружества и топлоенергийни централи.
„Днес взехме едно важно решение за българската енергетика, за мините, за ТЕЦ-овете“, заяви пред протестиращите левият депутат Драгомир Стойнев във връзка с приетото решение парламентът да задължи Министерски съвет да предоговори Плана за възстановяване и устойчивост в частта енергетика.
„Още през 2020 г. отново имаше консенсус в парламента и благодарение на БСП гласувахме решение, което задължава българското правителство да подпомага мините и ТЕЦ-овете“, припомни той и допълни: „Благодарение на него вие можете да работите спокойно и да гарантирате доходите си. Винаги, когато ние сме управлявали и сме се грижели за енергетиката, два пъти се увеличаваха заплатите, два пъти се вдигаше цената на въглищата, осигурихме нови багери за комплекса“, каза още Стойнев.
Съпредседателят на ПП и бивш премиер Кирил Петков отбеляза, че са се съгласили, предвид новите обстоятелства и войната в Украйна, правителството да опита да предоговори ангажимента за 40% намаление на емисиите. „Не бихме се съгласили в момента да подкрепяме схеми за саниране, фокусирали сме само за запазване на работните места в „Мариците“, посочи Петков. Според него с новите обстоятелства и регионалния подход може и да имаме шанс. „Знаем как се случват преговорите в Брюксел, затова е добре в тях да влезем не сами, каза Петков. Въглищните централи са важни не само за българската енергийна система, но и за целия регион“, посочи той. Според него единственият начин да успеем да направим предоговаряне е като България влезе регионално в тази дискусия и покани колегите си от Румъния, Гърция и Западните Балкани за общи действия.
Рамадан Аталай (ДПС) посочи ролята на Искра Михайлова („Възраждане“) за постигането на общо решение, внесено от всички политически формации, с цел отлагане на задълженията по плана, свързани с енергетиката. Той отбеляза и упорития труд на синдикатите за въглищните региони.
Искра Михайлова („Възраждане“) коментира, че ще завършат Народното събрание с добър финал и ще дадат възможност на служебното правителство да работи по тази тема. Тя посочи, че от „Възраждане“ са направили компромис в името на запазването на въглищните централи и са се отказали от текста за отпадане на либерализацията на пазара на електроенергия на дребно, тъй като около него нямало консенсус.
Атанас Славов („Демократична България“) посочи, че въпросът за бъдещето на въглищните централи е въпрос и на национална, и на енергийна сигурност и не можем с лека ръка да се откажем от този национален ресурс.
Георги Самандов от „Български възход“ поздрави всички с решението и със символа, който „кичи“ сградата на парламента, а именно „Съединението прави силата“.

Print Friendly, PDF & Email