29.11.2023

Денков: За съжаление България не успяда намери своя Фалконе и своята Кьовеши

За съжаление, България не успя да намери своя Фалконе и своята Кьовеши, което дава отражение. Това заяви премиерът Николай Денков на форума „Антикорупция, демократична устойчивост и икономическа сигурност“ в София, организиран от Центъра за изследване на демокрацията. На събитието присъства европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

„Един от стълбовете на цивилизацията е системата за правосъдие. Във всеки успешен преход има нужда от смели герои, които да изпълнят със съдържание структурите на правосъдието“, заяви премиерът Денков.

Той подчерта, че все пак България е постигнала определен напредък по темата с върховенството на закона.

„През последната година, под натиск отвън, с ясното осъзнаване, че повече не може така, България прави забележителни промени по отношение на законите, структурите, които трябва да се борят с корупцията, както и структурите, които трябва да ни направят съвременна и развита европейска държава. Ние все още търсим своите герои, които да поведат тези структури и да кажат: „Повече не може така“. За това е много ценно, че отново Лаура Кьовеши е в България. Първо, за да ни вдъхнови за това, че трябва да продължаваме да работим в тази посока. Второ, за да сподели своя опит в това как може да бъдем много по-ефективни. Трето, да обсъдим отново, заедно с вицепремиера Габриел по-късно днес, какво може да направим, за да работим още по-ефективно“, посочи Денков в своето изказване.

Той увери, че напредъкът на България по отношение на промените в законодателството е съгласуван с най-високите европейски стандарти.  „Ние сме все още в средата на този процес, предстоят важни гласувания през следващите пет-шест седмици. Надявам се, че Народното събрание ще е на висотата, на която всички очакваме“, каза Денков.

„Ако успеем, ще отидем в съвсем друга орбита на европейското си развитие. Правителството ще работи за това“ , каза в заключение министър-председателят.

Много години ние игнорираме какво нивото на финансови злоупотреби означава за нашата собствена сигурност. Това каза от своя страна европейският главен прокурор Лаура Кьовеши в изказването си на форума.

Тя обясни, че сериозните престъпления, свързани с ДДС, са финансирани от различни други по-сериозни криминални дейности. „Когато се борим с различни финансови престъпления, ние се борим и с по-сериозни криминални групи“, каза Кьовеши.

Европейският главен прокурор акцентира, че борбата с корупцията е свързана с това да се убедят гражданите как корупцията оказва влияние на техния живот. „Трябва да запретнем ръкави, да се захванем здраво за работа, да спечелим сърцата и разума на хората, те трябва да знаят, че справедливостта е нещо, което могат да усетят“, каза Кьовеши.

По думите ѝ  борбата с корупцията е свързана с превенция и санкции. Според нея в реалността корупцията продължава да бъде толерирана в голяма степен навсякъде, и няма страна, която да е предпазена от корупцията.  Корупцията може много често да се превърне във въпрос на живот и смърт, отбеляза Кьовеши. Според нея обществото трябва да се обучава на антикорупция и обществото трябва да се бори срещу корупцията.

Тя посочи още, че данъчните престъпления и измами се считат за нещо не толкова опасно, поради тази причина престъпните групи, занимаващи се с тях, придобиват наистина големи размери в Европа.

Print Friendly, PDF & Email