19.04.2024

Делото на Кирил Петков срещу Бойко Борисов продължава през следващия месец

Делото на съпредседателя на “Продължаваме промяната” (ПП) Кирил Петков срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов продължава след месец. Процесът e във връзка с изказване на Борисов, че Кирил Петков и Асен Василев са взимали комисионни от договори за доставка на природен газ. 
В съдебната зала бяха изслушани трима свидетели, сред които депутатът от ПП Венко Сабрутев и предишният председател на КЕВР Станислав Тодоров.
В началото на заседанието защитата на Борисов, който не се яви в съдебната зала, поиска отвод на съдия Веселина Няголова с мотива, че може да е предубедена, тъй като е бивш колега на адвоката на Петков Стоян Мадин. Заради това, че Мадин и Няголова са били колеги в съдебната система, може да има определени съмнения, смята защитата.
Няголова не намери за основателно това твърдение и го отхвърли. След това, с мотив, че Петков е закъснял с няколко минути за началото на процеса, адвокатите на Борисов поискаха делото да бъде прекратено, защото така пише в закона. И това искане бе отхвърлено, което пък стана причина адвокатите да поискат записи от камерите в съда.
Първа показания по делото даде Мирослава Петрова. Тя обясни, че познава Петков от различни инициативи, свързани с плаж “Корал”. Петрова разказа, че прочела статуса на Бойко Борисов, който е предмет на делото. Тази информация много разтревожила Петков. 
Бившият шеф на КЕВР Станислав Тодоров разказа за ситуацията с искането към страната ни за плащане на газовите доставки от “Газпром” в рубли. Спомни си, че от май миналата година цената на природния газ започнала да се покачва.
Венко Сабрутев заяви, че 2022 г. е била най-турбулентна за пазара на газ. Разказа за спирането от страна на “Газпром” към България и други държави.
Това наложи спешно да търсим алтернативни доставки. Премиерът няма никакви правомощия и не може да влияе върху цените, на които „Булгаргаз“ купува или на доставчиците, каза Сабрутев.
В почивката на делото Кирил Петков коментира отсъствието на Борисов в съдебната зала.
Бойко Борисов го няма в съдебната зала, защото го е страх, че когато се изговарят обективни лъжи, има последици, каза Петков. Той посочи, че е в съда, защото няма какво да крие. Искам да защитя надеждата на българските граждани, че има политици, които могат да се борят за техните права, без да се обогатяват, каза Петков. И допълни, че когато опира до това да се види дали нещо е истинско или лъжа, Борисов го няма.
Истината е само една – никой не се е обогатил, каза Петков.
Защитата на Борисов заяви, че Борисов не е длъжен да се яви в съда.
Следващото заседание по процеса е на 20 февруари.

Print Friendly, PDF & Email