23.05.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Двама ученици вече са приети за студенти във Варненския технически университет

Внационалното състезание по приложна електроника “Мога и зная как” първо място завоюваха Мартин Антонов, 10 А клас, и Мартин Кинев, 9 Г клас, от Професионалната гимназия по механоелектротехника „Ген. Иван Бъчваров“. То е от календара на МОН за състезания по професии.
Участваха отбори от 50 професионални гимназии от цялата страна, разделени в три региона. В националния кръг се състезават отборите, класирали се на първите две места във всеки от трите региона.
Учениците от ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров” Севлиево се представиха на високо ниво в училищния и в регионалния кръг и в двете възрастови групи. Отлично овладяните знания и компетентности изведоха отбора от първа възрастова група /9-10 клас/ до Национален кръг.
Състезанието премина на два етапа: решаване на тест от 30 въпроса и изпълнение на практическа задача общо за 70 минути, свързана с електрически монтаж на печатна платка по дадена схема. Изключително трудна бе втората част, която изискваше състезателите Мартин Деянов Антонов – 10а клас и Мартин Петров Кинев – 9 г клас, сами да подбират елементната база. Резултатите доказаха, че учениците притежават както знания и умения по професионална подготовка, така и компетентности за екипност, съвместна работа, споделяне на отговорност.
Участниците в състезанието получиха грамоти и парични награди. Ръководството на Технически университет – Варна връчи сертификати и удостоверения за прием в специалност по избор на двамата състезатели. Техният ръководител инж. Веска Николова бе отличена с грамота и плакет за принос в професионалното образование.

Print Friendly, PDF & Email