20.06.2024

Двама руски моряци загинаха на корабa ще остане на кея край Варна

Районната прокуратура в морската ни столица е започнала разследване за причиняване на смърт по непредпазливост.
Двамата починали са били двама членове на екипажа на кораб, плаващ под флага на Република Белиз, преминаващ край Варна.
Инцидентът е станал в понеделник, 3 юли. Двамата загинали са руски граждани на възраст 32 и 58 години. Назначени са съдебно-медицински експертизи за установяване на точните причини, довели до тяхната смърт.
Провеждат се действия за установяване на причините и обстоятелствата, при които е възникнал фаталният инцидент. Предстои да бъдат разпитани членовете на екипажа, а също ще бъдат предприети други действия за изясняване на фактическата обстановка.
Разследването е възложено на Окръжния следствен отдел при Окръжната прокуратура във Варна.

Директорът на „Морска администрация“ капитан Валентин Енчев обяви, че кораб „Милфорд“, на който загинаха двама моряци, е на кей във Варна и ще остане до приключване на разследването на инцидента.
Той уточни, че сигналът за случилото се е подаден снощи, около 21 часа. Тогава е било установено, че двама мъже са претърпели инцидент в трюма на кораба, който плава под флага на Белиз и е извършвал курс от Бургас към Констанца. Екипажът е 14-членен, всички моряци са руснаци, допълни Енчев, предаде БТА.
За случилото са информирани системата за управление на трафика, Морския спасително-координационен център, Морска администрация. Тогава е взето решение корабът да бъде отклонен от курса и да бъде поставен на кей във Варна. При пристигането му е потърсено съдействие от Дирекцията за противопожарна безопасност и защита на населението, чиито експерти са помогнали да бъдат изкарани телата от трюма. И двамата мъже са били мъртви.
Версиите за случилото се са много и не се работи по някоя конкретна, първо трябва да се изясни защо двамата са били в трюма, допълни Енчев. По думите му вече тече проверка дали организацията на работата на кораба е била съгласно изискванията на международните конвенции. Енчев допълни, че „Милфорд“ ще остане във Варна, докато завършат работата си експертите от Националния борд за разследване на произшествия в корабоплаването. Междувременно с инцидента са ангажирани и следствието и прокуратурата във Варна.

Print Friendly, PDF & Email