29.01.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Да се поднови издирването на изчезналия в морето Светозар Стоянов моли съпругата му президента


В писмо – молба и аргументи към нея, тя обосновава искането си
Да се поднови издирването на изчезналия Светозар Стоянов от Добрич в морето край плаж „Болата” – такава молба с аргументи е изпратила в писмо до президента Румен Раден и до министъра на отбраната съпругата му Ралица Енева Светозар Стоянов е в неизвестност от 20 септември, когато по обяд влязъл с каяк в морето.
В писмото се казва следното:„Уважаеми г-н Президент, пиша Ви, с молба за възобновяване на акцията по издирване на Светозар Василев Стоянов. На 20.09.2021г. той влиза в морето от местност „Болата“ – Добричка област,  с професионален риболовен каяк, с електрически двигател и оттогава е в неизвестност! Издирването  му започна още на следващия ден, след като бяха уведомени надлежните институции. На 22 и 23.09.2021 г. бе проведено издирване, както по въздух, така и по море, но без резултат, след което акцията беше прекратена. След прекратяването на спасителните дейности, ежедневно събираме доброволци – хора, познати и непознати, обикалят с лодки около скалите, водолази проверяват подводните пещери и кухини, дронове заснеха всяка част от скалите около нос Калиакра и “Болата“, но все още няма доказателства за крушение или гибелен изход. Липсата на каквито и да е следи от каяк, гребла, спасителна жилетка, плавници  и тяло ни карат да вярваме, че той е все още в морето и бедства. Светозар Стоянов е опитен плувец и е запознат с местността, водните течения и ветрове в морето.
Вие, сте последната ни надежда да върнем бащата на 13-годишно момче обратно у дома!
Умоляваме Ви, да направите всичко възможно за възобновяване на издирването на съпруга ми Светозар Стоянов и да разширите периметъра на неговото издирване с оглед от фара на нос Калиакра до румънската граница и от нос Калиакра до границата на Турция ( Босфора), да бъдат уведомени съответните международни власти, както  и на вътре в морето, а не само до първите 20 км. Те са крайно недостатъчни  с оглед теченията и ветровете, които са били на 20.09.2021 г. и възможните локации на неговото местоположение!
Надявам се, че молбите и молитвите на една майка и съпруга ще бъдат чути!
С уважение и надежда !”
ДТ

Print Friendly, PDF & Email