19.04.2024

Дарената кръв вече ще се изследва с най-съвременна технология

Кръводарителите у нас са се увеличили с около 4%, съобщи директорът на Националния център по трансфузионна хематология. Въпреки това страната ни остава на едно от последните места в Европа по брой кръводарители. Кръвните центрове в страната вече разполагат и със съвременна апаратура за изследване на дарената кръв. България е сред пoследните държави, които въвеждат NAT технологията.

Никoла дарява кръв за трети път.

Никола: За да помагам. Мой близък преди се нуждаеше от кръводаряване, затова сега решавам и аз да давам.

Никола е доволен от предложението на здравното министерство кръвните центрове да уведомяват дарителите, ако се окаже, че кръвта им е заразена с хепатит B, C или СПИН. България вече ще изследва дарената кръв за тези болести с най-съвременната технология.

Д-р Ваня Йорданова – Национален център по трансфузионна хематология: Тестовете, които използвахме досега, не позволяваха да откриваме заразени хора в рамките на до 45 дни назад.

С NAT технологията Хепатит B, C и ХИВ се откриват до пет дни след заразяването.

Д-р Ваня Йорданова – Национален център по трансфузионна хематология: Вероятността за предаване на инфекция чрез кръв практически се свежда до нула. Ние си работехме, както трябва, тестовете, които използваме, са на световно ниво.

С новата технология донорът ще разбира по-рано, ако кръвта му е заразена. Така терапията ще започне навреме, а лечението ще е по-евтино. Освен това плазмата, която се отделя при вземане на кръв и се използва за производство на някои лекарства, вече ще се изследва у нас. Оборудването и обучението на спциалистите за NAT технологията се поема от програма на образователното министерство. Здравното се ангажира да осигури средства за консумативите, нужни за изследванията.

Източни: БНТ

Снимка: НЦТХ

Print Friendly, PDF & Email