05.07.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Гробарят от Клисура отива на съд

Засега той е единственият обвиняем за измамата с погребения и кремация на възрастни хора, но не се признава за виновен и твърди, че е станала грешка
Гробарят от софийското село Клисура, който бе задържан заради откритите незаконни гробове, отива на съд. Софийската районна прокуратура ще поиска постоянен арест за задържания 51-годишен погребален агент.
Засега той на този етап е единственият обвиняем за измамата с погребения и кремация на възрастни хора, но той не се признава за виновен и твърди, че е станала грешка, казаха от прокуратурата.
В сряда бяха открити телата на три жени и четирима мъже в местност до село Клисура край Банкя, около старо гробище.
Установена е самоличността на един от тях и са разпитани негови роднини. Няма данни са насилствено причинена смърт.
На погребалния агент било платено 1000 лева за извършване на кремация на останките и близките дори получили урна с прах, съобщи прокуратурата. Роднините не са имали информация дали действително е извършена кремация на техния баща. Вместо това тялото било заровено незаконно в близост до гробищен парк.
Задържаният е обвиняем за един случай. Погребалният агент първоначално казал пред разследващите, че има и други заровени тела в района, но след като бил привлечен като обвиняем, започнал да твърди само, че е станала грешка и няма вина, предаде standartnews.
Откритите 7 тела край Банкя вчера не са заровени в горичка, а в гробището на Клисура, където не се води регистър на починалите и се правят нови погребения, без да е изтекъл санитарният срок от предишните.
Това заяви Стоян Макреев – зам.-председател на Съюза на погребалните фирми, по БНТ. Той коментира, че за Енев се носят слухове от 15-20 години – че не е коректен и че мами клиентите си. С една дума – мошеник. „Едва ли не без него погребение в Банкя не може да се случи, едва ли не той определя гробните места във времето. Вероятно местната власт му го е позволявала. За да прекрати тези работи, местната власт трябва да администрира общинската собственост. Всички гробища в България, с изключение на частното в Бояна, са публично-общинска собственост. На всеки кмет е поверено стопанисването им“, обясни Макреев.
По думите му недофинансирането е оправдание да не се изграждат нови алеи, да не се съставя регистър и въпреки това на тези места постоянно да се извършват повторни погребения.
„Малки гробища като това в Банкя се ползват от местното население. Когато се наложи да се отпусне нов гроб, тъй като на другия не му е изтекъл санитарният срок, районният кмет казва, че няма свободни места. Но ако се обърнеш към правилния човек, ти намира място. Все пак благодарение на крематориумите вече от дълго време не е нужно да се чака санитарният срок от 8 години“, каза още Макреев. По думите му по тази схема е действал и арестуваният вчера Георги Енев.
По думите му, за да започне процедура по кремация първо роднините трябва да предоставят на погребалните агенти съобщение за смърт и разрешително за кремация.
Като оператор на тези услуги аз мога да ги задвижа. Но наследникът трябва да предаде личната карта, обясни Макреев.

Print Friendly, PDF & Email