22.10.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Грешка при поддръжка на системите е причината за срива на Facebook

Вицепрезидентът на компанията Сантош Джанардхан обясни, че инженерите издали команда, която неволно е изключила центровете за данни
Глобалният срив на Facebook, Instagram, Messenger и WhatsApp е бил предизвикан не от злонамерена атака, а от грешка при рутинна поддръжка на системите. Това обясниха от технологичния гигант близо денонощие след безпрецедентното сриване на социалните им мрежи и комуникационни приложения.
„Редовната поддръжка в мрежата на Facebook, която обединява своите центрове за данни, причини срив в понеделник на глобалната й система за повече от шест часа“, заявиха са от компанията.
В публикация в блога на Facebook вицепрезидентът на Facebook по инженерство Сантош Джанардхан обясни, че инженерите на компанията са издали команда, която неволно е изключила центровете за данни от останалия свят.
Той призна, че инструментите, които обикновено инженерите биха използвали, за да разследват и поправят такива прекъсвания са спрели да работят, което е направило задачата им още по-трудна. Компанията заяви, че е изпратила екип инженери до местоположението на своите центрове за данни, за да се опита да отстрани грешките и да рестартира системите.
Това обаче е отнело допълнително време, за да накарат инженерите сървърите да работят поради високата физическа и системна сигурност, която им е заложена.
Сантош Джанардхан добави, че инструментът за одит на програмата е дал грешка и не успял да спре командата, която е причинила прекъсването.
„Всеки провал като този е възможност да се научим и да се подобрим“, пише още Джанардхан. „Оттук нататък нашата работа е да … гарантираме, че подобни събития се случват възможно най-рядко.“

Print Friendly, PDF & Email