31.05.2024

Гражданите на Добрич избраха проекта за нов център, който съчетава традиции, усещане за чернозем и развитие

Проектът за нова визия на центъра на Добрич на проектантско бюро „Албена” получи най-голямо одобрение от гражданите в проведената от общината анкета от 23 до 29 декември за това кой проект им допада най-много. В нея са участвали 4852 добричлии, като 2590 от тях са посочили на първо място този проект. „С анкетата приключва още един етап от инициативата на общината за избор на проект за нова визия на централната пешеходна зона в Добрич. Предстои обявяване на решение и процедура по договаряне с архитектурните бюра, отличени от журито. Този етап е и финален за процедурата по Закона за обществени поръчки.Важно е да се каже, че за нашия град представителна извадка е около 1000 човека”, заяви кметът Йордан Йорданов. Анкетата сред гражданите е със следните резултати – обединение „Плейсмейк-Дизайн Груп Студио”- за първо място – 1140, за второ място – 2318, за трето място – 1394, консорциум „Ени Калър ПОНИ НССН” – за първо място – 1121, за второ място – 1682, за трето място – 2049, „Проектантско бюро Албена”ООД – за първо място – 2590, за второ място – 852, за трето ммясто – 1410. По посочения ред предложенията са класирани от международното жури.
„Проектът ни цели центърът на Добрич отново да стане мястото за активна и атрактивна среща, да се появят нови форми на социално общуване, предпоставени от подобрената и обогатена градска среда. Композицията от червени „треви“ и запомнящият се образ на разноликите фонтани; вдъхването на нов живот на паметника „Седналия Йовков“ и обогатената среда около паметника на св. св. Кирил и Методий; пъстротата на настилките – интерпретирала добруджанските полета, съчетана с изобилие от елементи на обзавеждането и градския дизайн и не на последно място – насищането на Зона Б с много нови дървета, са предпоставка Добрич да придобие своята очаквана нова идентичност в съвсем близко бъдеще”, казват авторите на проекта.
В центъра на Добрич още е наредена изложбата „Улици и спомени – 140 години от преименуването на град Добрич”. Няма и ден пред паната, събрали историята и развитието на града, да не спират хора, да не стават оживени диалози, понякога стигащи и до препирни кое е било по-правилно като градоустройствено решение. Едва ли е случайно, че на последното пано в тази изложба има голямо заглавие „Град Толбухин с нов център” и много снимки. Това пано, както и останалите в изложбата, са поставени на настоящия начупен център без почти здрава плочка, за който специалистите казват, че е в аварийно състояние и всичко трябва да се изрине и да се гради наново. Центърът от паното беше направен по социалистическо време, начупеният сега, по който вървят и малки, и големи, и граждани, и гости на града е по европроект. „Класираните проекти са функционални. С така проведения конкурс община Добрич застава в авангарда за оформяне на публично пространство. Конкурсът беше анонимен, което означава, че при оценяването от безспорни специалисти от няколко държави – Франция, Италия, Румъния, Швейцария, България, са взети предвид само качествата на проектите, без никаква друга намеса. Гражданството също ще може да се произнесе по премираните проекти – кой от тях им допада най-много. Нашата задача като жури беше да посочим най-подходящите проекти за град Добрич – като климат, движение на ветровете и т.н.” – каза председателят на журито арх. Любо Георгиев. „Проектите предлагат убедителни решения и поставят най-добре избраното пространство в бъдещето. В тях има креативност и добавена стойност. Помислено е за всичко, включително и за дърветата, и за водните площи, за местата за срещи, за сцени и т.н.”, каза още Георгиев.

Print Friendly, PDF & Email