18.04.2024

Говорител на ЕК: Всеки може да предположи какво ще съдържа интервюто на Путин пред Тъкър Карлсън

Всеки може да предположи какво ще съдържа интервюто на американският телевизионен водещ Тъкър Карлсън с руския президент Владимир Путин. Вижданията на руския президент са известни. Изненада може да бъде само ако Путин се разплаче и каже, че напълно се е провалил и се извини на украинците. Тогава бихме благодарили на г-н Карлсън, че е направил това интервю.

Това заяви говорител на Европейската комисия в навечерието на очакваното разпространение на записа с интервюто, съобщава кореспондентът на БТА Николай Желязков. Говорителят добави, че платформата, където ще бъде качено интервюто, следва да го свали възможно най-бързо, ако то е в нарушение на правилата.

Ако съдържанието бъде съобщено от страна на потребителите като нарушение, платформата трябва да провери и възможно най-бързо да го премахне, поясни говорителят. ЕК не се намесва по отделни случаи, а при постоянно нарушение на правилата от дадена платформа, допълни той. Говорителят отбеляза, че през декември комисията предприе разследване срещу Х (Туитър), което би могло да завърши включително с решение за налагане на глоба.

В ЕС се борим се с дезинформацията чрез свободата на изразяване на мнение, а не с опити за отравяне, преследване и прогонване, обобщи говорителят. Попитан дали Карлсън може да бъде включен в следващите европейски санкции срещу виновниците за разпространение на пропаганда и дезинформация в интерес на Русия, той уточни, че подобни решения се взимат при закрити врата от държавите в ЕС.

Преди дни стана ясно, че руският президент Владимир Путин е дал интервю на американския телевизионен водещ Тъкър Карлсън. Запитан защо Путин е дал интервю на Карлсън, говорителят на Кремъл Песков отговори, че позицията на американския журналист рязко се различава от тази на много западни медии. „Тя в никакъв случай не е проруска, не е проукраинска, а по-скоро проамериканска“, подчерта говорителят на руския президент. „Но тя поне контрастира с позицията на традиционните англосаксонски средства за масова информация“, каза още Песков.

Print Friendly, PDF & Email