30.05.2024

Главният прокурор Гешев показа оставката си и демонстративно я накъса пред медиита

„Преди месеци получих предложение, завоалирано, казаха, че е от Бойко Борисов да стана посланик в Израел или в Турция, а евентуално и да имам политическа кариера, може би в неговата партия“, каза още Иван Гешев на брифинг вчера

Главният прокурор Иван Гешев даде брифинг за медиите след поискана му оставка.

Като главен прокурор съм работил само и единствено за България, за българските граждани и за тяхната сигурност, заяви Гешев.

„Може да съм допускал грешки и това е нормално…но всичко е било само и единствено в интерес на хората и народа. Това е моята оставка, а това е химикалката“, каза главният прокурор и скъса листа с оставката си.

„Не ме е страх…не знам дали съм смел, но винаги съм правил неща, които съм смятал за правилни и в интерес на хората“, подчерта той.

„Сега моментът и съм сигурен, че политиката трябва да излезе от съдебната власт, където до този момент се опитваше в някаква степен внимателно да я ръководи в интерес на собствените си може би користни интереси, а сега го прави безобразно, брутално, нарушавайки всякакви европейски ценности“, каза главният прокурор и допълни:

„Преди месеци получих предложение, завоалирано, казаха, че е от Бойко Борисов да стана посланик в Израел или в Турция, а евентуално и да имам политическа кариера, може би в неговата партия. Не го взех на сериозно, но явно тогава е почнала организацията на всичко, което виждаме. Така си мисля“.

След като се прибрах от САЩ на летището в София снощи, получих послание, че, ако до 10 часа не си подам оставката, семейство и т.н., някой ще натисне копчето „enter“, каза Гешев, който не уточни кого подозира, че стои зад „неподписаната заплаха“.

„За мен като главен прокурор е важно, единствено важно, и ще продължа да работя за българските граждани, за хората. Ще довърша мандата си, независимо от всичко това, което описах“, обеща Иван Гешев.

„Уведомих господин Сарафов, че трябва да прецени дали моралът му, ако има такъв, би го насочил към това да си подаде оставката предвид предателството към българската прокуратура и към българите…В случай, че не го направи, утре ще внеса искане за отстраняването му от Висшия съдебен съвет“, приключи брифинга си Гешев, като не отговори на журналистически въпроси.

Гешев разказа и за свой скорошен разговор:

„Получих съобщение от един мой колега прокурор, който ми написа „Здравей, Иван“. Ние сме съученици от много време. „Не знам дали знаеш, но господин Сарафов е казал на еди кой си и еди кой си казал на еди кой си, а еди кой си на еди кой си и той ми каза, че трябва да прекратя делото „Барселонагейт“ до петък. Миналия петък. Не знам дали си запознат, някакъв странен факт просто. Казах: Не съм запознат. Но понеже делото е на специален надзор, уведомих наблюдаващия прокурор във ВКП, тя каза, че е получила от мен подробна справка, от която е ясно, че не може да приключи делото преди септември и прогнозния срок по ред процесуални причини и да си работя по закон“.

Главният прокурор вижда в случилото се обединение на политическата мафия и олигархията, които искат да завземат държавата и така да ощетят българските граждани. Заяви, че трябват действия, „за да бъде изметен политическият боклук“ и нарече случилото се срещу себе си и прокуратурата блицкриг.

Print Friendly, PDF & Email