22.07.2024

Гешев видя зад искания за отстраняването му политическо влияние от ГЕРБ

Втори час ВСС дебатира по допустимостта на второто искане, внесено от 4 членове на Прокурорската колегия, за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев. Той видя зад двете искания за предсрочното му освобождаване политическо влияние от ГЕРБ и лично от лидера им Бойко Борисов.
Второто искане във връзка с изказване на главния прокурор на 15 май, в което той говори за „политическия боклук“, който трябва да бъде изринат. Според четиримата съдебни кадровици с тези свои изказвания обвинител номер 1 е нарушил етичния кодекс, уронил е престижа на съдебната власт, което е основание да бъде предсрочно освободен.
Гешев обаче видя за това искане опити за овладяване на съдебната власт и за тяхното превземане. На няколко пъти той спомена партия ГЕРБ, лидера на партията, включително и че интерес от това, което се случва, имат хора, които искат да се възползват да напълнят чекмеджетата си.
Най-вероятно това, което се случи, е опит за превземане на съдебната власт и ще кажа той е тоталитарен преврат, сталинизъм. Това са хора, които безпринципно и чието неуважение към правото и Конституцията са фрапантни. Те казват и най-вероятно се готвят за нещо, което прилича на кървава чистка, каза емоционално главният прокурор.
В момента се дебатира дали има основание да се продължи дебата по обсъждането на това искане, доколкото Иван Гешев сезира Конституционния съд, поставяйки под съмнение легитимността на Висшия съдебен съвет заради изтеклите мандати на членовете на съвета. Към този момент надделява мнението, че процедурата трябва да бъде допусната и да продължи нататък.

Print Friendly, PDF & Email