19.04.2024

Германия решава дали да се изпратят на Киев модерни танкове за подсилване на отбраната

Новият германски министър на отбраната Борис Писториус обяви, че ще посети Украйна в рамките на следващия месец. Очаква се решение на Берлин дали на изпрати на Киев танковете, за които властите там настояват за подсилване на украинската отбрана срещу руската инвазия.
Германският министър на отбраната подчерта, че по въпроса за танковете за Украйна Берлин води интензивен диалог с международните партньори, най-вече с Вашингтон. Украински медии пишат, че Германия разполага с 212 изправни танка „Леопард“ 2 от различни модификации и ще предаде на Украйна 19, които се използват само за учения. На среща по-рано тази седмица в базата Рамщайн съюзниците не стигнаха до решение за предоставяне на танкове. Следващото им заседание през февруари ще бъде посветено на украинската авиация, съобщават от президентството в Киев.
Украйна е получила британски хеликоптери „Сий Кинг“, написа в Туитър министърът на отбраната Олексий Резников, без обаче да посочи колко са машините. Хеликоптерите „Сий Кинг“ могат да атакуват подводници и са първите машини амфибия от този тип.
От своя страна държавният глава Володимир Зеленски каза, че Киев ще направи всичко възможно да премахне войната от украинската земя. Той отдаде почит на загиналите в катастрофата с хеликоптер в предградие на Киев в сряда, сред които и вътрешният министър Денис Монастирски:
„Всеки ден губим хора, за които винаги ще си спомняме и ще скърбим, такива, които няма как да върнем. Бих искал всички да почувстваме това, да усетим колко животи и светли души отнема военното време“.
Междувременно беше съобщено, че украински и.д. министър е бил арестуван по обвинения за получаване на подкуп от 400 000 евро, свързан с купуване на електрогенератори. След задържането на Васил Лозински министерството на общините и регионалното развитие веднага го уволни и написа на страницата си във Фейсбук, че напълно подкрепя разследването срещу него.

Print Friendly, PDF & Email