22.02.2024

Германия официално одобри 14 танка за Украйна, САЩ пращат M1 Abrams

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Часовникът на Страшния съд „наистина тревожно“ се е преместил по-близо до полунощ
Германия дава зелена светлина за доставки на 14 танкa „Леопард“ 2А6 за Украйна, съобщи в официално изявление германското правителство.
„Това решение е в съответствие с добре познатата ни линия за подкрепа на Украйна по най-добрия възможен начин. Действаме в тясна координация на международно ниво“, заяви германският канцлер Олаф Шолц.
Германският канцлер е решил да позволи и на други държави като Полша да направят това, съобщи във вторник „Шпигел“.
Други съюзници, например в Скандинавия, възнамеряват да се присъединят към Германия и да доставят свои танкове „Леопард“ на Киев, съобщава изданието.
Танковете вече са започнали да пристигат от складовете на Бундесвера, съобщи изданието. Възможно е в средносрочен и дългосрочен план да бъдат подготвени за транспортиране и други германски бойни танкове.
Според „Шпигел“ решението на германското правителство очевидно е било предшествано от интензивни консултации между ФРГ и други украински съюзници. Те са продължили няколко дни. Според информацията са проведени преговори, включително със САЩ.
На 18 януари германският канцлер Олаф Шолц и президентът на САЩ Джо Байдън проведоха телефонен разговор. Шолц е заявил, че би се съгласил да предаде танкове на Украйна, ако САЩ започнат да доставят M1 Abrams.
Вчера „Уолстрийт Джърнал цитира източници от Пентагона и Белия дом, според които администрацията на президента на САЩ е склонна да приеме решение за изпращане на Украйна на 10 до „значителен брой“ танкове M1 Abrams.
В отговор говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че бойните танкове „Ейбрамс“ от САЩ за Украйна ще „изгорят“ и определи съобщенията за възможността те да бъдат доставени на Киев, като скъпа, но безполезна прищявка, съобщиха Ройтерс и ТАСС.
Според американски официални представители Вашингтон е готов да изпрати десетки от бойните си танкове „М1 Ейбрамс“, променяйки своята досегашна позиция. Танковете имат 120-милиметрово гладкоцевно оръдие, уточнява Ройтерс.
Песков каза също, че Часовникът на Страшния съд „наистина тревожно“ се е преместил по-близо до полунощ.
„Ситуацията като цяло е наистина тревожна“, каза Песков, като призова за трезва оценка на напрежението между Русия и Запада около кризата в Украйна.
Говорителят на Кремъл каза, че няма перспектива за каквото и да било разведряване, базирайки се на „линията, избрана от НАТО под ръководството на САЩ“. Песков призова за бдителност, за да се предотврати рискът от ядрена война.
Часовникът на Страшния съд, създаден от организацията „Бюлетин на атомните учени“, за да илюстрира колко близо е дошло човечеството до унищожаването на света, премести вчера неговата стралка на 90 секунди преди полунощ в 2023 г., което е с 10 секунди по-близо от последните три години насам.
В същото време украинската армия призна, че е отстъпила на руските сили източния град Соледар – две седмици след като Москва обяви, че го е превзела, предаде Франс прес.
„След месеци трудни сражения (. . .) украинските въоръжени сили го напуснаха“, за „да се оттеглят на подготвени позиции“, заяви за АФП говорителят на Източната войскова групировка на Киев Сергий Черевати, но отказа да съобщи кога е станало това изтегляне.

Print Friendly, PDF & Email