22.02.2024

Германия и Франция започват производство на батерии за коли

Два завода за акумулаторни батерии от ново поколение, разработени по френско-германски проект, ще бъдат построени съответно във Франция през 2022 година и в Германия през 2024 година. Това съобщи днес френският министър на икономиката и финансите Брюно льо Мер на пресконференция след втора среща на Френско-германския икономически и финансов съвет, предаде ТАСС и БТА.

„Заедно с (министъра на икономиката и енергетиката на Германия) Петер Алтмайер решихме първият завод, където ще работят 2000 души, да бъде построен във Франция през 2022 година. Вторият завод за производство на акумулаторни батерии ще се появи в Германия през 2024 година“, посочи Льо Мер.

Министърът добави, че пилотно производство на новите европейски акумулатори ще има още до края на 2019 година в региона Нова Аквитания в Южна Франция.

По предварителни данни първоначално ще се правят подобрени течни батерии, подобни на тези, които вече се използват в автомобилната индустрия. От 2025-2026 година страните очакват да започнат да създават твърди, по-енергоемки и екологосъобразни батерии. Засега технологията на тяхното производство е в процес на разработване.

Инициативата е част от паневропейски проект за конкуриране на Азия на пазара на батерии.

Брюно льо Мер, цитиран от Ройтерс, съобщи също, че Франция и Германия са съгласували стратегия в отговор на глобалното икономическо забавяне в момент на международни търговски проблеми, но имат разногласия за бързината на действията.

Френският министър посочи, че стратегията е базирана на три стълба: „да продължи намаляването на държавния дълг, където е необходимо. И такъв е случаят е във Франция; да продължи прилагането на структурни реформи, както правим във Франция; да има бюджетни политики, които могат да поемат щафетата от паричната политика“.

Източник Дир.бг

Print Friendly, PDF & Email