29.01.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Германия избира наследника на Меркел

Три политически сили ще си оспорят първенството на изборите, очаква се коалиционно правителство
Изборните секции в Германия отвориха врати вчера сутринта. Социалдемократи и консерватори влязоха в битката кой ще излъчи наследника на Ангела Меркел, която ще напусне канцлерския пост след 16 години на власт, предаде Франс прес.Около 60,4 милиона души имат право да изберат своите фаворити за народни представители.
Три политически сили ще си оспорят първенството на изборите – Християндемократическият съюз, заедно с баварската си сестринска партия Християнсоциален съюз, Германската социалдемократическа партия и „Съюз 90/Зелени“. Всяка от тях е излъчила свой кандидат за канцлер. В зависимост от това коя партия получи най-висок резултат, един от тримата ще бъде натоварен със задачата да състави правителство. То може да е еднопартийно или коалиционно. Вторият сценарий е по-вероятният. Останалите партии не са обявявали кандидати за канцлер, тъй като се предполага, че са твърде малки, за да бъдат водещата сила в бъдеща коалиция.
Местата, за които се борят, са 598 съгласно изборния закон. Това е два пъти броя на избирателните райони в страната. Но заради сложния начин, по който те се разпределят след изборите, окончателният брой обикновено е по-голям. Сегашният Бундестаг е най-големият в историята на Федерална република Германия с общо 709 народни представители. Той е вторият по големина законодателен орган в света след китайския парламент с неговите 3000 членове.
Германската изборна система е създадена в отговор на нестабилността от междувоенната Ваймарска република, където многобройните малки политически фракции и постоянните избори допринасят за катастрофалното идване на власт на нацистите на Адолф Хитлер, отбеляза Ройтерс.
Тя цели да комбинира мажоритарния елемент по британски и американски модел с пропорционалните системи в по-голямата част от Европа. Затова германците пускат два гласа – един за своя фаворит за народен представител в един от 299-те избирателни района и втори за партията, която искат да влезе в парламента.
Германският парламент има и горна камара, Бундесрат, чийто състав се определя на регионалните избори във всяка от 16-те федерални провинции. Вчера имаше такъв вот в две от тях – в столицата Берлин и в Мекленбург-Предна Померания. Те ще променят леко състава на Бундесрата, но като цяло той ще се запази същият.

Print Friendly, PDF & Email