26.05.2020

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

ГЕРБ ВЗРИВИ ДЪРЖАВАТА!

По предложение на председателя на Народното събрание, без война и без революция, бе подменена Парламентарната демократична република с диктатура. От вчера отговорността за всички решения и последствия се носи от премиера Бойко Борисов. След колабиралата икономика, ще бъде теглена чертата и на здравеопазването


По предложение на председателя на НС – „звездобройката“ Цвета Караянчева – със 115 гласа „за“, 65 „против“ и 0 въздържали се депутатите решиха Парламентът да бъде разпуснат. Така на практика от вчера, без война и без революция, Парламентарната демократична република бе подменена с диктатура. Всички отговорности за решенията и последствията от тях ще носи премиерът Бойко Борисов. Въпрос на време е да се разбере дали наложената диктатура ще се ограничи с тоталитаризъм или ще прерасне в друга форма на сталинизма.


Цвета Караянчева, която стана известна с фриволните си тълкувания по теми от нумерологията и астрологията, предложи НС да спре да заседава и да се събира само при гласуване на решения за епидемията. Мярката се налагала защото в зала Пленарна народните представители седели твърде близо един до друг и можело да разнасят заразата.

Няма да работят, но заплатите си вървят

Това към момента е ситуацията във висшия орган на власт – Народното събрание. Мнозинството не за първи път потвърди думите на предшественичката на Караянчева – неуспялата кандидат-президентка Цецка Цачева и без време освободена от поста министър на правосъдието: „Не ни сравнявайте с обикновените работещи хора! Ние сме депутати!“. Народните избраници няма да работят колкото обикновено, но ще имат заплати. Докато „обикновените работещи хора“ стоят под „социална карантина“ и няма да получават заплати, въпреки, че искат да работят. Или вече са безработни без право на обезщетения, защото НОИ хлопна вратите си за срока на извънредното положение.
За по-малко от 2 седмици управляващите доведоха до пълен колапс икономиката на държавата с налагането на мерки по извънредното положение. Хората са заставени да си останат вкъщи, за да не разнасят заразата, за която десетки вирусолози от България и от цял свят се умориха да обясняват, че не е това страшилище, за което ни я представят. Работодателите не посрещат с ентусиазъм предложението 60/40 сделка между тях и държавата, защото като платят осигуровките на работниците си, реално се натоварват с още 20 %, а на държавата остават само 20% – уж помощ. По тази причина цели фирми спряха да работят и освободиха служителите си. Те пък ще блокират бюрата по труда, които няма да могат да смогнат с регистрацията новите безработни.
Заплати за тези, които все още са на работните си места няма да има, защото не са положили реално труд.
Напълно е блокиран един от най-печелившите за хазната бранш – туристическия.
След съсипа на икономиката, ще стане ясно, че паралелно с него е текъл процесът заличаване на здравеопазването.
Всички общински болници и ДКЦ-та, които не извършват плановите си операции, през април няма да получат лев от Здравната каса, на която продават извършеното. Като следствие здравните заведения няма да имат средства нито за съществуването си, нито за заплати на лекари и долекарски персонал.

Парадоксално е, че докато се борим за здраве, ще затрием здравеопазването

Няма специалист в държавата, който на този етап да прогнозира какво ще правим без лекари, които също ще бъдат освободени поради липса на средства или ще напуснат работните си места заради липса на заплащане на труда им.
Въпрос на време е да се признае, че държавата е функция на гражданите си и също като тях не притежава ресурс, въпреки десетките налози. Но, пък очаква данъкоплатците да продължат да съществуват или поне съвестно да изпълняват съвестно задълженията си като такива. Без облекчения.
Две седмици след началото на извънредното положение пророчеството на главния прокурор Иван Гешев, че ще се стигне до „нещо като военно положение“, е факт. ГЕРБ-версията в тази ситуация, при неработещ Парламент е, не президентът – както е по Конституция, а премиерът да управлява. За това и лидерът на най-голямата опозиционна партия в 44-ото НС – Корнелия Нинова, подчерта – 3 дни заличиха 29-годишното съществуване и прилагане на Конституцията на Република България.


Тя конкретизира: 
„Парламентарната република временно се отменя! Суспендира се Конституцията на Република България! Каквото и да си говорим правителството на Бойко Борисов предложи единствено живот на кредит.  3 дни заличиха 29 години съществуване и прилагане на българската Конституция. 3 дни , които протичат по следния начин:
Вчера правителството на Борисов предложи като компенсация за кризата на българските граждани единствено живот на кредит. Пари чрез кредит. Работа чрез кредит. Живот на кредит Ви дадоха вчера.
Днес Ви дадоха свобода под карантина.
Утре влиза в действие диктатурата.“

Дали след сбъднатото пророчество на главния прокурор за „почти военно положение“ ще се сбъдне и прогнозираното от Нинова – диктатура? Дали тя ще прерасне в тоталитаризъм и крайната му форма – сталинизъм?

По дефиниция диктатурите разчитат на насилие и ограничаване на човешките права за запазване на властта си. Най-често те се въвеждат с оправданието за излизане от някаква криза. В повечето случаи това е свързано с премахване на независимостта на съдилищата – в момента нашите разглеждат само най-спешните казуси, въпрос на време е въвеждането на цензура върху средствата за масова информация – напънът на ВМРО да наказва „фалшивите новини“, ограничаване на дейността на независимите от правителството организации. С част от Закона за извънредното положение вече има въведени елементи на крайна форма на диктатура, стремяща се да контролира цялостно обществения и дори личния живот – контролът над телефоните и начините ни за комуникация, контролът на движението ни. Тези последните са признаци на тоталитаризъм. Най-грозната от всички форми на диктатура е сталинизмът. При него „врагът“ е вътре в партията.
Дали премиерът Бойко Борисов, който от вчера е отговорен за всяка беля и за всяко добро, за всеки разболял се и всеки починал, за всичко реализирано и всичко съсипано, си дава сметка, че вече няма да има нито едно оправдание?
До сега Парламенътът, опозицията, олигарсите, социализмът, Орешарски – все се намираше някой друг виновен.
Поемайки пълния контрол над всичко, Бойко Борисов пропорционално ще носи и пълната отговорност за всичко. Може да не е днес и тук, но в исторически план – със сигурност.
Какво ще стане след месец-два, когато не постъпканата демокрацията, не парламентарната република, не ГЕРБ – а гладът ще е водещ?

Print Friendly, PDF & Email