09.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

„Газпром“ обяви, че: Заради санкциите доставката на турбината за „Северен поток“ е невъзможна

Москва изтъква като причина за намалените доставките на природен газ към Европа именно ремонта на въпросната турбина
„Газпром” обяви, че заради западните санкции доставката след ремонта на газова турбина за „Северен поток” 1 е невъзможна, съобщава NOVA.
Москва изтъква като причина за намалените доставките на природен газ към Европа именно ремонта на въпросната турбина. Тя беше на поправка в Канада, а в момента е в Германия.
По-рано, канцлерът Олаф Шолц инспектира турбината и обяви, че няма нито технически, нито законови пречки тя да бъде транспортирана до Русия, защото не е обект на санкциите към Москва. В Телеграм обаче руският газов гигант заяви, че доставката не е възможна.
Руският газов монополист „Газпром“ обяви преди дни, че западните санкции пречат на нормалното функционирате на „Северен поток-1“, предаде Ройтерс. Според агенцията изявлението е ясен знак, че енергийните доставки за Европа остават под риск докато Западът налага санкции на Русия.
Компанията съобщи още, че е получила документите от „Сименс“ (Siemens) за ремонтираната турбина в Канада, която бавно се придвижва от Монреал към Русия. Въпреки това проблеми не са изключени.
„Газпром“ проучи документите, но трябва да посочи, че те не отстраняват всички досега идентифицирани рискове и повдигат допълнителни въпроси“, се казва в изявление на компанията. „Освен това „Газпром“ има въпроси и по отношение на санкциите от страна на ЕС и Великобритания, които спъват доставката на турбината и спешния ремонт на останалите машини в компресорна станция „Портовая“, се казва още в изявлението.
Западни политици предупреждават, че Русия може да спре доставките на газ през зимата, което би довело до рецесия. Кремъл постоянно отрича, че използва енергийните ресурси на страната, за да изнудва

Print Friendly, PDF & Email