06.07.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

В Шумен водата от 5 чешми е с отклонения по микробиологични показатели и нитрати

Водата от 4 обществени чешми в Шумен не трябва да се ползва за пиене, заради отклонение по микробиологични показатели, а от друга е с наличие на превишени нитрати, която пък не се препоръчва за малки деца. Това са показали резултатите от лабораторните изследвания на водата от общо 10 обществени водоизточника в Шумен, съобщиха днес от Регионалната здравна инспекция.
С отклонения по микробиологични показатели е водата от две чешми в кв. “Дивдядово” – тези на ул. „Изворна“ до комплекс „Бохеми“ и на ул. „Поройна“. Водата не следва да се ползва за пиене и от чешмата в местност „Бабешкия мост“, кв. “Б. Българанов” и чешма № 2 по пътя за с. Лозево.
Водата от чешмата на кръстовището на ул. „Тетово“ и ул. „В. Левски“ срещу Томбул джамия е с наднормено съдържание на нитрати. Измерените стойности за нитрати са 73 мг/л, при максимално допустими 50 мг/л., заради което водата от тази чешма не трябва да се ползва за пиене от малки деца.
На всички изследвани показатели отговаря водата от 5 чешми – комплекс „Кьошковете”, по пътя за Паметник „Създатели на българската държава” /Фатмаджика/; по пътя от Шумен за кв. “Дивдядово”, чешмата на разклона за с. Кочово, по пътя от с. Лозево за с. Новосел и на ул. „Янко Сакъзов” в града.
Пробонабирането на водата е извършено на 23 май. От РЗИ напомнят, че получените резултати отразяват моментното състояние на водата от местните водоизточници. Качествата на водата от тях зависят изцяло от метеорологичните условия, тъй като не се извършва допълнителна дезинфекция.

Print Friendly, PDF & Email