07.12.2023

В ход са преговори за тридневно прекратяванена огъня в Газа в замяна на заложници

Увеличават се информациите за сделка между Израел и „Хамас“ за освобождаването на малка част от заложниците

В ход са преговори за постигане на тридневно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа в замяна на освобождаването на около дузина заложници, държани от „Хамас“. Това твърдят двама служители от Египет, един от ООН и западен дипломат, които са говорили при условие на анонимност, за да обсъдят чувствителните дипломатически усилия, съобщи „Гардиън“.

Сделката ще даде възможност за навлизане на повече помощи, включително ограничени количества гориво, в обсадената територия, за да се облекчат влошените условия за 2,3 милиона палестинци, които са в капан там. Според официалните лица и дипломата посредници в нея са Катар, Египет и Съединените щати.

Един от египетските служители казва, че подробностите по сделката са били обсъдени тази седмица в Кайро с гостуващия шеф на ЦРУ и израелска делегация. Длъжностното лице заяви, че посредниците финализират проекта за споразумение.

Ако бъде постигнато споразумение относно продължителността на паузата и броя на заложниците, които трябва да бъдат освободени, и сделката бъде успешно изпълнена, същата формула може да бъде преразгледана за допълнителни паузи и освобождаване, според служителя.

Увеличават се информациите за сделка между Израел и „Хамас“ за освобождаването на малка част от заложниците, които държи терористичната групировка. Източници запознати с хода на преговорите твърдят, че се подготвя освобождаването на 12 души, от които най-малко половината са чужди граждани.

Катар още в сряда потвърди неофициално, че посредничи за освобождаването на малка част от заложниците на „Хамас“, които според последни данни са 242. Обсъжда се също така предоставянето на пълен списък с имената на задържаните, както и възможността Международният комитет на Червения кръст да ги посети.

Част от споразумението между Израел и „Хамас“ с посредничеството на Египет, Катар и Съединените щати е доставката на хуманитарна помощ за цивилните в ивицата Газа и на минимално количество гориво. Според източник пожелал анонимност, преговорите се водят в Кайро. В замяна на освобождаването на 12 от заложниците Израел трябва да прекрати огъня за три дни.

Министър-председателят Бенямин Нетаняху обаче засега остава категоричен, че прекратяване на огъня ще има само, ако „Хамас“ освободи заложниците, без да уточнява дали всички или част от тях. Говорителят на израелската армия Даниел Хагари увери, че в момента има „хуманитарни паузи“ във военните действия, но не и спиране на огъня.

Външните министри от Г7 призоваха Израел за опазване живота на цивилните и записаха в заключителната декларация от срещата си в Токио, че трайното решение на израелско-палестинския конфликт е създаването на две държави. Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова след края на войната да бъде съставено единно и ръководено от палестинци правителство на Газа и Западния бряг. САЩ и Израел са единни в мнението си, че „Хамас“ не може повече да управлява Газа. Но в нито едно от предложенията си за следвоенното устройство на ивицата Израел не споменава сформирането на независимо палестинско управление.

Print Friendly, PDF & Email